Foto: Osebni arhiv
Foto: Osebni arhiv

Manfred Spitzer je nevroznanstvenik, vodja Univerzitetne psihiatrične bolnišnice v Ulmu. Je avtor tudi v slovenščino prevedenih del, med njimi knjige Digitalna demenca, v kateri obravnava škodljiv vpliv digitalnih naprav predvsem za otroke. V pogovoru za Val 202 navaja, da bomo imeli čez petdeset let epidemijo slepih, čezmerno debelih in manj kognitivno sposobnih.

Kljub mnenju številnih, da so digitalne naprave pač nujno zlo, se s tem ne strinja povsem. Njegova najmlajša hčerka je bila edina v razredu brez telefona. "Nikoli ni bila deležna nadlegovanja. Tisto pravo nadlegovanje se dogaja na družbenih omrežjih." Poudarja, da je uspeh v šoli pogosto slabši ravno zaradi pretirane uporabe digitalnih naprav. "Pred 18. letom naših otrok doma nismo imeli televizijskega sprejemnika. Imel sem računalnik, ki sem ga uporabljal za službo, otroci so lahko napisali kakšno e-sporočilo."

Zavedati se morate, da vi niste najboljši prijatelj svojega otroka, ampak ste odgovorni za njegovo dobrobit in razvoj. Zato boste, če vam je mar, vztrajali pri tem, da ne bodo imeli pametnega telefona.

Manfred Spitzer

Glede uporabe pametnih naprav pri otrocih neizprosen
Manfred Spitzer seveda razume uporabo računalnikov pri delu odraslih, nikakor pa ne more sprejeti dejstva, da že majhnim, komaj enoletnim otrokom v roke tiščimo pametne naprave. "Ta argumentacija, da je to del našega življenja, da je to prihodnost in da se morajo otroci s tem spoznati že zelo zgodaj v otroštvu, je nesmiselna. V Nemčiji so celo dejali, da moramo v vrtce uvesti osnovno informatiko in da bi zato moral vsak otrok v vrtcu dobiti iPad, kar so v Nemčiji tudi sprejeli. Res si ne želite, da vaši otroci preživljajo čas na tablicah in telefonih, ker jim bo to uničilo vid."

Zaradi negativnih učinkov ob čezmerni uporabi, tudi samomorilnosti, številne države že iščejo načine, da bi mladim pred določeno starostjo omejili uporabo družbenih omrežij ali njihovo uporabo v določeni meri nadzorovali.

Zgodnja in pretirana raba elektronskih naprav povečuje tudi nedejavnost, posledično pa tveganje za srčne bolezni. Po drugi strani pa se pri uporabnikih zmanjšuje miselna aktivnost. Če želimo, da bodo naši možgani dolgo uporabni, jih moramo uporabljati, ne pa vsega napora prenesti na pametne naprave.

Starši slab vzor otrokom, tehnološki velikani se zavedajo pasti
Pomemben vir težav pri navadah otrok so seveda starši. Zaradi stresa, preveč dela, izčrpanosti otroke umirjajo ali zaposlijo z risanko ali igro na tablici oziroma telefonu. Ker so obenem tudi vzor otrokom, bi morali tudi sebi čim bolj omejiti uporabo pametnih naprav.

"Če imamo telefon neprestano v rokah, ne moremo svojim otrokom med večerjo ukazati, naj ga odložijo. Steve Jobs in Bill Gates sta svojim otrokom znala omejiti uporabo digitalnih naprav. Številni zaposleni v tehnoloških podjetjih so svoje otroke poslali v Waldorfske šole, da ne bi bili v stiku z računalniki, da ne bi imeli telefonov. Ti tehnološki genialci vedo, da pametne naprave uničujejo vid, zdravje, zaradi njih se nam povečuje obseg pasu, škodujejo našemu znanju. Dolgoročno postanete slepi, debeli in pozabljivi. In ko to ugotovite, veste, da morate pred tem obvarovati svojega otroka."

Manfred Spitzer: Vzgajamo generacije slepih, debelih in pozabljivih ljudi

Priprava na življenje se dogaja izven domačih zidov
Čeprav številni starši dandanašnji svoje otroke varujejo tako, da jih imajo raje na očeh doma s pametnimi napravami v rokah, kot pa da bi jih poslali na igrišče, pa ravno družbena interakcija otroke pripravi na življenje tam zunaj.

"Ko sem bil mlad, sem bil neprestano zunaj. In če nisem ubogal, je sledila kazen in moral si biti dve uri doma. To je bilo grozno. Zdaj bi bila kazen za mlade ta, da jih starši pošljejo ven. Ampak otroci morajo ven, na zrak, morajo tekati, morajo se kregati, morajo pasti, morajo izkusiti življenje," v pogovoru za Val 202 pojasni Manfred Spitzer.

Čeprav se komu zdi, da bo ob tem, ko bo odklopljen od digitalnega sveta, zamudil življenje, pa se življenje v resnici odvija v analognem svetu, česar je treba naučiti tudi otroke. Tako bodo znali v odrasli dobi sebi v korist uporabljati tudi digitalne naprave.

"Zavedati se morate, da vi niste najboljši prijatelj svojega otroka, ampak ste odgovorni za njegovo dobrobit in razvoj. Zato boste, če vam je mar, vztrajali pri tem, da ne bodo imeli pametnega telefona."