Sprejem ob 30-letnici interneta v Sloveniji. Foto: Urad predsednika republike/Daniel Novakovič/STA
Sprejem ob 30-letnici interneta v Sloveniji. Foto: Urad predsednika republike/Daniel Novakovič/STA

Predsednik je v Predsedniški palači priredil sprejem ob 30-letnici interneta v Sloveniji in v govoru poudaril, da smo po zaslugi znanstvenikov dobili dostop do interneta in postali gospodarji svojih komunikacijskih poti. To je bilo po besedah predsednika ključno za našo prihodnost v simbolnem in stvarnem pomenu.

Na svečanosti je z govorom nastopila tudi Borka Jerman Blažič, znanstvena svetnica laboratorija za odprte sisteme in mreže na Inštitutu Jožef Stefan in njegova dolgoletna vodja, ki jo je predsednik Pahor leta 2017 odlikoval za prispevek k razvoju računalniških komunikacij, interneta in internetnih storitev.

Poudarila je, da je bila vzpostavitev internetnega omrežja v Sloveniji rezultat vneme znanstvenikov iz Slovenije in njihovih osebnih mednarodnih povezav z znanstveniki po svetu. "Mlada država je bila takrat še nepriznana in s to povezavo je dobila možnost za deljenje informacij s celim svetom," je dejala.

27. novembra 1991 so iz laboratorija za odprte sisteme in mreže na Inštitutu Jožef Stefan vzpostavili prvo internetno povezavo s svetom: paketke IP so iz Ljubljane poslali v usmerjevalnik na Inštitutu za fiziko in matematiko v Amsterdamu in od tam v svetovni internet. Od leta 1992 imamo v Sloveniji domeno .si, do tedaj smo uporabljali krovno domeno .yu.