Elon Musk za 100 odstotokov Twitterja ponuja dobrih 41 milijard dolarjev. Foto: Reuters
Elon Musk za 100 odstotokov Twitterja ponuja dobrih 41 milijard dolarjev. Foto: Reuters

Da je Elon Musk podal ponudbo za odkup 100 odstotkov Twitterjevih delnic, je razvidno iz vloge, ki jo je prvi mož Tesle v sredo predložil ameriški komisiji za vrednostne papirje in borzo.

Twitter je treba po njegovih besedah preoblikovati v podjetje z zaprto lastniško strukturo in ga tako umakniti z borze. "Za odkup podjetja ponujam 54,20 dolarja na delnico v gotovini," je med drugim dejal Musk. Kot navaja agencija Reuters, bi Musk za Twitter tako odštel okoli 41 milijard dolarjev (37,6 milijarde evrov).

"Moja ponudba je moja najboljša in končna, če ne bo sprejeta, bom moral znova razmisliti o svojem položaju delničarja," je zapisal Musk, ki je v začetku meseca kupil 73,5 milijona Twitterjevih delnic, s čimer ima v lasti 9,2-odstotni delež družbe. Za nakup je milijarder odštel okoli 2,9 milijarde dolarjev.

Po nakupu delnic so iz Twitterja sporočili, da se bo Musk, ki mu na Twitterju sledi 80 milijonov ljudi, pridružil tudi upravnemu odboru družbe, a je nato v ponedeljek glavni izvršni direktor podjetja Parag Agrawal sporočil, da se to vendarle ne bo zgodilo.

Musk bi Twitter umaknil z borze. Foto: EPA
Musk bi Twitter umaknil z borze. Foto: EPA

Musk: Ali Twitter umira?

Musk, sicer tudi ustanovitelj podjetja SpaceX, se je minulo soboto ob pogledu na seznam 10 profilov z največjim številom sledilcev na Twitterju spraševal, ali družbeno omrežje umira. "Večina teh 'največjih' računov redko tvita in objavlja zelo malo vsebine," je zapisal Musk, ki se nahaja na seznamu na osmem mestu.

Med drugim je izpostavil drugouvrščenega pevca Justina Bieberja, ki je letos tvit objavil zgolj enkrat, in pevko Taylor Swift na šestem mestu, ki v zadnjih treh mesecih ni tvitnila ničesar. "Ali Twitter umira," se je ob tem vprašal.

Musk sam sicer pogosto uporablja omenjeno družbeno omrežje in s svojimi provokativnimi izjavami pogostokrat razburja javnost.