Foto: Reuters
Foto: Reuters

Posel naj bi bil končan še letos. Novico o prevzemu medtem javnost sprejema z mešanimi občutki.

"Twitterjev upravni odbor je opravil premišljen in celovit postopek ocenjevanja Elonovega predloga, pri čemer se je namerno osredotočil na vrednost, gotovost in financiranje," je dejal predsednik Twitterjevega neodvisnega upravnega odbora Bret Taylor.

Transakcija, ki jo je soglasno odobril upravni odbor, bo po pričakovanjih končana leta 2022, če jo bodo odobrili še delničarji družbe. Ko bo transakcija končana, bo Twitter postal zasebno podjetje.

V skladu s sporazumom bodo delničarji Twitterja prejeli 54,20 dolarja za delnico. Nakupna cena predstavlja 38-odstotno premijo v primerjavi z zaključno vrednostjo delnic 1. aprila, zadnji dan trgovanja, preden je Musk razkril, da je postal največji delničar Twitterja in da ima v podjetju približno devetodstotni delež.

"Svoboda govora je temelj demokracije, Twitter pa je digitalni mestni trg, kjer se razpravlja o zadevah, ki so ključnega pomena za prihodnost človeštva," je v ponedeljek zapisal Musk v skupni objavi, v kateri je napovedal prevzem. Ob tem je izrazil upanje, "da tudi njegovi najhujši kritiki ostanejo na Twitterju, saj to pomeni svobodo govora".

Elon Musk. Foto: AP
Elon Musk. Foto: AP

Mešani odzivi javnosti

Medtem je javnost novico o Muskovem prevzemu Twitterja sprejela z mešanimi občutki. Nekateri, kot je soustanovitelj družbenega omrežja in nekdanji izvršni direktor Twitterja Jack Dorsey, so novico sprejeli z navdušenjem. "Elonov cilj ustvariti platformo, ki bo 'maksimalno zaupanja vredna in široko vključujoča', je pravilen," je Dorsey zapisal na Twitterju. "To je prava pot ... verjamem v to z vsem srcem."

V zadnjih letih sta se dve skupini ljudi še posebej glasno pritoževali zaradi očitane cenzure na Twitterju: ljudje, katerih objave so bile obravnavane zaradi napačnih ali zavajajočih informacij o koronavirusu, in podporniki nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki na platformi ne smejo trditi, da so mu bile volitve leta 2020 ukradene. Oba tabora sta pohvalila Muskovo vizijo.

Twitter je 8. januarja sporočil, da je za stalno blokiral Trumpov račun. Odločitev je Twitter sprejel po tem, ko so 6. januarja Trumpovi privrženci vdrli v poslopje zveznega kongresa, ki je potrjeval zmago demokrata Josepha Bidna na predsedniških volitvah.

Nekatere organizacije so tako že izrazile zaskrbljenost glede morebitnega ponovnega odprtja Trumpovega računa. Predsednik največje organizacije temnopoltih v ZDA NAACP Derrick Johnson je Muska posvaril, naj Trumpu ne dovoli vrnitve na Twitter. "Gospod Musk: svoboda govora je čudovita, sovražni govor je nesprejemljiv. Napačne informacije, lažne informacije in sovražni govor nimajo mesta na Twitterju," je tvitnil Johnson.

Trump je v ponedeljek sicer dejal, da se ne bo vrnil na Twitter, tudi če bo njegov račun znova vzpostavljen, in da bo ostal na svojem spletnem mestu Truth Social.

Foto: AP
Foto: AP

Prevzem "nevaren za demokracijo"

Demokratska senatorka Elizabeth Warren je dogovor o prevzemu označila za nevarnega za demokracijo. "Milijarderji, kot je Elon Musk, igrajo po drugačnih pravilih kot vsi drugi in kopičijo moč za lastne koristi," je zapisala na Twitterju.

Skrbi je izrazil tudi prvi mož Ameriške zveze za državljanske svoboščine (ACLU) Anthony Romero. "Čeprav je Elon Musk član ACLU-ja in eden naših najpomembnejših podpornikov, je veliko nevarnosti, če je toliko moči v rokah posameznika," je opozoril.

Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton je spomnil, da mora vsako podjetje, ki posluje v Evropi, ne glede na to, ali gre za avtomobile ali družbene medije, spoštovati evropska pravila. "Gospod Musk se tega dobro zaveda. Pozna evropska pravila na področju avtomobilizma in se bo hitro prilagodil aktu o digitalnih storitvah," je tvitnil Breton.

EU je namreč v soboto zjutraj uskladil akt o digitalnih storitvah, ki prinaša varnejše spletno okolje. Akt uvaja ostrejša pravila za platforme in spletne strani, ki razpolagajo z vrsto prepovedanih vsebin, kot so sovražni govor in slike spolnih zlorab otrok, ter zagotavlja zaščito osnovnih pravic uporabnikov.