Raziskovalci Kemijskega inštituta s sodelavci s Fakultete za farmacijo UL, UKC LJ, Klinike Golnik ter sodelavci iz Nemčije so razvili in testirali dostavo cepiv z uporabo mukoadhezivnih filmov (MAF). Foto: Kemijski inštitut
Raziskovalci Kemijskega inštituta s sodelavci s Fakultete za farmacijo UL, UKC LJ, Klinike Golnik ter sodelavci iz Nemčije so razvili in testirali dostavo cepiv z uporabo mukoadhezivnih filmov (MAF). Foto: Kemijski inštitut

Lična sluznica ima po pojasnilu Kemijskega inštituta zaradi svoje dostopnosti in obilja imunskih celic, ki so ključne za sprožitev prirojenega in pridobljenega imunskega odziva, velik potencial za cepljenje. Film je sestavljen iz mukoadhezivne plasti iz sestavin, varnih za prehrano, in zaščitne plasti, ki omogoča usmerjeno sproščanje in počasno raztapljanje ter nabrekanje filma.

Zaščitna plast iz neprepustne celuloze omogoča, da se mukoadhezivna plast počasi raztaplja in nabreka. Cepivo prehaja skozi sluznično površino proti celicam imunskega sistema, v katerih sproži imunski odziv. Takšen način ima pomembne prednosti, kot sta večja stabilnost cepiva in učinkovit vnos v tkivo, ki je prvi stik s patogeni. Vnašanje cepiv v telo skozi sluznico je mogoče s tabletami, pršili ali obliži.

Po navedbah raziskovalcev je mogoče tako vnašati v telo tudi sodobna cepiva na osnovi mRNA v lipidnih nanodelcih, ki so se najbolje izkazala v boju proti covidu-19. Cepiva mRNA/LNP so ostala več dni stabilna in so ohranila aktivnost. Platforma je prav tako primerna pri drugih vrstah cepiv, vključno s plazmidno DNK in vektorskimi cepivi.

Avtorji so v članku v reviji Journal of Controlled Release, v katerem sta kot prva avtorja navedena doktorska študenta Hana Esih in Klemen Mezgec, dokazali, da takšen način vnašanja cepiva na miših izzove močen lokalni in sistemski imunski odziv. Ključnega pomena je večje izločanje sekretornih protiteles IgA. Ta imajo pomembno vlogo pri nevtralizaciji patogenov na površini dihal, kjer vstopajo v telo.

Cepiva, ki so v telo vnesena na predstavljeni način, bi bila lahko posebej primerna za poživitvene odmerke, saj so manj invazivna in morda lahko prepričajo tiste, ki oklevajo pri odločitvi za cepljenje zaradi nelagodja ob uporabi injekcije, izhaja iz članka.

Po pričakovanjih avtorjev bi ta način cepljenja lahko omogočil učinkovito zaščito pred boleznimi dihal, kot je covid-19. Pri njih je namreč zaželeno, da se doseže močnejša sluznična imunost. Tako bi lahko po njihovi oceni preprečili okužbo že v zgodnjih fazah in zmanjšali možnost za širjenje bolezni. A še preden bi se predstavljeni način lahko uveljavil, bo treba izsledke preveriti na modelih, ki so bolj podobni človeku, predvsem pa s kliničnimi raziskavami.

Shematska predstavitev delovanja mRNA cepiva dostavljenega z mukoadhezivnimi filmi.  Foto: Kemijski institut
Shematska predstavitev delovanja mRNA cepiva dostavljenega z mukoadhezivnimi filmi. Foto: Kemijski institut