Model honor 8 pa je pravzaprav še cenejša različica modela huawei P9. Foto: MMC RTV Slovenija
Model honor 8 pa je pravzaprav še cenejša različica modela huawei P9. Foto: MMC RTV Slovenija
Honor 8
Kovina je le v okvirju telefona, sprednja in zadnja stranica pa sta pokriti s steklom. Foto: MMC RTV Slovenija
Honor 8
Fotografija s telefonom honor 8. Foto: MMC RTV Slovenija
Honor 8
Na testu smo imeli telefon bele barve, kjer se prstni odtisi ne vidijo tako zelo, pri temnejših različicah pa je ta težava očitnejša. Foto: MMC RTV Slovenija
Honor 8
Slika je jasna in ostra, le samodejna nastavitev osvetljenosti je malce nenavadna. Foto: MMC RTV Slovenija

Honor 8 se po obliki sicer precej razlikuje od modela P9, vendar pod površjem skriva tako rekoč enako vsebino in zmogljivost. Ker gre za malo cenejšo linijo mobilnih telefonov, je kovina le v okvirju telefona, sprednja in zadnja stranica pa sta pokriti s steklom. Ta rešitev je znana tudi pri drugih izdelovalcih mobilnih telefonov in je res na videz kar privlačna, toda največja težava takih telefonov je v tem, da se na steklu zelo hitro poznajo prstni odtisi in da se steklo lahko hitro opraska. Tudi pri tem modelu to velja, zato je potrebno malo več previdnosti pri uporabi, da ne bi skazili sicer elegantnega telefona. Na testu smo imeli telefon bele barve, kjer se prstni odtisi ne vidijo tako zelo, pri temnejših različicah pa je ta težava očitnejša. Prav tako se ponavlja težava, ki smo jo zasledili pri modelu P9, namreč to, da se zadnja stranica telefona pri intenzivnejši uporabi občutno segreva.

Telefon je enako velik kot model P9 in ima enako velik zaslon LCD (5,2 palca oziroma 13,208 cm) s popolnoma enako ločljivostjo (1080 p). Slika je jasna in ostra, le samodejna nastavitev osvetljenosti je malce nenavadna. Velikokrat se namreč zgodi, da se osvetljenost zaslona nenadoma zniža na zelo nizko vrednost in jo je treba potem ročno popravljati. V primerjavi z modelom P9 ima honor 8 vgrajenih kar 4 GB RAM-a pri obeh različicah (32/64GB) in nekoliko počasnejše procesorje, a to se pri uporabi tako rekoč nikoli ne opazi, saj telefon deluje hitro in gladko. Zadnja stranica je povsem ravna, brez posebnega razdelka za leči fotoaparata, tudi čitalec prstnih odtisov komaj kaj izstopa. Ta je, kot je znano že pri drugih Huaweijevih izdelkih, zelo hiter in natančen. Uporabiti pa ga je mogoče tudi kot tipko za izvajanje določenih ukazov.

Telefon je narejen za uporabo dveh kartic SIM, a le na račun spominske kartice microSD, saj je vgrajena le ena reža, kjer je mogoče vstaviti eno nano SIM in spominsko kartico ali eno nano SIM in eno mikro SIM. Na srečo so pri modelu honor 8 rahlo popravili glasnost vgrajenega zvočnika, ki je bil pri modelu P9 razmeroma tih. Kakovost zvoka pa je enako dobra, če ne celo boljša kot pri omenjenem modelu. Tudi pri uporabi priloženih slušalk je kakovost zvoka/glasbe zelo dobra. Baterija zmogljivosti 3.000 mAh se je prav tako dobro odrezala na testu. Ob uporabi, opisani na koncu članka, je baterija zdržala 23 ur, razveseljivo pa je, da jo je mogoče do konca napolniti v dobri uri.

Črno-belo, ki ni črno-belo
Honor 8 ima vgrajeni tako rekoč enaki leči (12 MP, barvna in črno-bela) kot model P9, le da tokrat podjetje Leica ni sodelovalo pri izdelavi fotoaparata. Posledično tudi ni mogoče posneti samo črno-belih fotografij, ampak le barvne, druga (črno-bela) leča samo pomaga pri izostritvi, osvetljenosti in prostorski globini. Pri Huaweiju so namesto tega ponudili črno-bel filter, ki odstrani barve barvnih fotografij. Fotografije so tudi v tem načinu malo boljše kot črno-bele fotografije pri drugih mobilnih telefonih. Drugače pa se fotografije ne ločijo bistveno od fotografij, posnetih s konkurenčnimi mobilnimi telefoni, pri senčnatih prizorih je prav tako treba uporabiti nastavitev HDR, ker so v nasprotnem fotografije precej temne. Videoposnetki so "le" razločljivosti 1080p pri 60 ali 30 sličicah na sekundo. Kakovost posnetkov je tako rekoč enaka kot pri modelu P9, torej nimajo tako velikega števila podrobnosti. Sprednja kamera lahko posname selfije do razločljivosti 8 MP, kar je več kot dovolj za povprečnega uporabnika. Kakovost selfijev je razmeroma dobra in primerna za objavo na spletnih družbenih omrežjih.

Vsega po malem
Ljubitelji glasbe in filmov bodo rahlo razočarani nad aplikacijama za predvajanje glasbe/filmov, saj sta obe precej osnovni in tako rekoč brez nastavitev. Toda da se jih nadomestiti z namenskimi aplikacijami, ki jih je na spletu več kot dovolj. Telefon je poln nastavitev, ki zadevajo samo uporabo telefona, od nastavitev za varčevanje z energijo do nastavitev klicev, prenosa podatkov, delovanja aplikacij ipd. Tako kot pri številnih drugih modelih podjetja Huawei so dodali tudi zdravstveno aplikacijo (Health app), ki šteje porabljene kalorije, prehojeno razdaljo in naj bi celo preštela število nadstropij, po katerih ste se povzpeli (tega zadnjega nismo preizkušali).

Sklepne misli
Honor 8 je bil zamišljen in izdelan kot cenejša različica modela P9. Ima tako rekoč enake lastnosti v malo cenejšem ohišju, največja slabost pa je okrnjena uporaba fotoaparata. Posledično je nastal povprečen mobilni telefon, ki pa zadovolji vse potrebe povprečnega uporabnika. Glede na to, da je dobrih 150 evrov cenejši od modela P9, pa je vseeno privlačna alternativa.

Uporaba modela honor 8 na testu:
Ena ura brskanja po spletu, pol ure poslušanja glasbe, ena ura ogledovanja videoposnetkov, dve uri igranja igric (grafično zelo zahtevne), zajem desetih fotografij najvišje razločljivosti, zajem dvominutnega videoposnetka najvišje razločljivosti, nekaj krajših klicev in sporočil. Telefon je bil ves čas v omrežju LTE in z vklopljeno povezavo WiFi.
Čas trajanja baterije na testu: 23 ur