Tokrat so pri HTC-ju ubrali drugačno taktiko in pri modelu Ultra stavili predvsem na obliko. Zamislili so si privlačen telefon z nekaj dodatnimi bombončki, kot je na primer dodatni zaslonček nad običajnim zaslonom. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Tokrat so pri HTC-ju ubrali drugačno taktiko in pri modelu Ultra stavili predvsem na obliko. Zamislili so si privlačen telefon z nekaj dodatnimi bombončki, kot je na primer dodatni zaslonček nad običajnim zaslonom. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
HTC U Ultra
Telefon je eden večjih na trgu in s svojim 14,48-centimetrskim zaslonom (5,7 palca) in dodatnim 5,21-centimetrskim zaslonom (po diagonali) pri vrhu telefona (2,05 palca) spada med tako imenovane tablifone. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
HTC
Fotografija s HTC-jem. Foto: Vlado Milovanović
HTC U Ultra
U Ultra naj bi bil vrhunec ponudbe pri HTC-ju, a glede na strojno opremo, je komaj konkurenčen celo lanskim vrhunskim modelom, kaj šele letošnjim. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
HTC U Ultra
Fotografije so polne podrobnosti, a le v svetlih predelih, kajti v senčnih predelih (brez HDR) pride do prevelikega popravljanja šuma, kar pridela rahlo zamegljene podrobnosti. Kamera za sebke pa zmore posneti fotografije kar do 16 MP, kar se sliši fino, a le če zajemate sebke v pravilni oddaljenosti, ker drugače pride do izgube fokusa. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Z nastopom množice androidnih telefonov so HTC-jevi telefoni izgubili precej veljave. Tudi poskusi, da bi oživili znamko s tako imenovanimi zastavonošami (HTC 9, 10, One), niso bili uspešni, saj je bila največja zamera kupcev cena. Tudi z modelom HTC U Ultra ni nič drugače.

Tokrat so pri HTC-ju ubrali drugačno taktiko in pri modelu Ultra stavili predvsem na obliko. Zamislili so si privlačen telefon z nekaj dodatnimi bombončki, kot je na primer dodatni zaslonček nad običajnim zaslonom. Telefon je narejen iz dveh steklenih, proti praskam odpornih pokrovov (spredaj in zadaj), postavljenih na kovinsko ogrodje. Na testu smo imeli belo različico, ki ima še dodatno značilnost. Zadnja stranica namreč omogoča nekakšen mehurčkast videz, to je, da se svetloba skozi stekleni pokrov lomi na različne barvne odtenke, ki potem odsevajo od bele podlage. Poleg tega da je zadeva privlačna za oko, se tako dokaj dobro skrijejo prstni odtisi, ki se neizogibno naberejo na stekleni površini.

Telefon je eden večjih na trgu in s svojim 14,48-centimetrskim zaslonom (5,7 palca) in dodatnim 5,21-centimetrskim zaslonom (po diagonali) pri vrhu telefona (2,05 palca) spada med tako imenovane tablifone. Dodatni zaslon je namenjen samo obvestilom (zgrešeni klici, sporočila, vreme, dogodki ipd.), ni pa možno nanj dodati pripomočkov (widget) aplikacij (e-pošta, iskanje, galerija ipd.), razen kontrol za glasbeni predvajalnik. S tem je uporaba tega zaslona malo omejena, morda pa bodo to popravili s prihodnjimi programskimi nadgradnjami. Ta mali zaslon je lahko vedno vklopljen ali pa le takrat, ko je izklopljen glavni zaslon.

Na splošno je izdelava telefona na visoki ravni, saj je kljub stekleni površini občutek v roki dober, stranske tipke, ki so zelo ozke in plitve, pa so vseeno dobro dosegljive. Malo razočara edino bralnik prstnih odtisov pod zaslonom. Čeprav dobro opravlja svoje delo, pa je zelo ozek, zato je treba biti zelo natančen pri njegovi uporabi. Zanimivo je tudi, da telefon nima namenskega vhoda 3,5 mm za priklop slušalk, je pa zato v paket priložene slušalke mogoče priklopiti na vhod USB-C.

Zmogljivosti
Telefon ima vgrajene kar štiri mikrofone, s katerimi je mogoče posneti 360-stopinjski stereozvok, a le pri snemanju videoposnetkov. Zvok pri posnetkih je res izjemen, morda moti le malo preveč šuma iz ozadja. Tudi drugače zvočniki zelo dobro opravijo svoje delo in HTC U Ultra je eden izmed najglasnejših telefonov, kar smo jih imeli na testu. H kakovosti in glasnosti zvoka pripomore funkcija BoomSound, ki okrepi base in malo izboljša jasnost glasu.

U Ultra naj bi bil vrhunec ponudbe pri HTC-ju, a glede na strojno opremo, je komaj konkurenčen celo lanskim vrhunskim modelom, kaj šele letošnjim. Procesor s štirimi jedri (2x2,15 GHz Kryo & 2x1,6 GHz Kryo) sicer dobro opravi svoje delo, a je počasnejši kot pri konkurenci. Na srečo se pri običajni uporabi zaradi 4 GB delovnega pomnilnika to niti ne opazi. Zato pa velik zaslon močno vpliva na delovanje baterije. Neodstranljiva baterija, zmogljivosti 3000 mAh, je ob uporabi, zapisani na koncu članka, zdržala komaj 25 ur. Največja poraba je seveda pri ogledu videoposnetkov ali brskanju po spletu. Nekaj pa pobere tudi zajem visokokakovostnih videoposnetkov. Telefon podpira hitro polnjenje in na testu je bila baterija v pol ure napolnjena več kot 50-odstotno.

Uporabniški vmesnik je seveda HTC-jev Sense, ki ni doživel bistvenih sprememb glede na prejšnje modele njihovih telefonov. Še vedno je tu BlinkFeed, ki pa ga je mogoče onemogočiti. Teme je mogoče preprosto menjati, a mnogo jih je doplačljivih. Telefon deluje hitro in brez težav, marsikaj pa je mogoče izboljšati s pomočjo aplikacije Boost+, ki optimizira delovanje sistema.

Zelo korektne fotografije
Glavni fotoaparat zmore posneti fotografije do velikosti 12 MP, a uporablja tehnologijo velikih slikovnih točk, podobno kot model HTC 10, le da so tokrat točke velike 1,55 mikrometra. Skupaj z razmeroma svetlo zaslonko (f/1.8) in senzorjem velikosti 1/2.3'' to pomeni svetle in zelo barvno uravnotežene fotografije. Fotografije so polne podrobnosti, a le v svetlih predelih, kajti v senčnatih predelih (brez HDR) pride do prevelikega popravljanja šuma, kar pridela rahlo zamegljene podrobnosti. Kamera za sebke pa zmore posneti fotografije kar do 16 MP, kar se sliši fino, a le če zajemate sebke v pravilni oddaljenosti, ker drugače pride do izgube fokusa. Glavna kamera lahko posname videoposnetke do razločljivosti 4K s 360-stopinjskim zvokom. Videoposnetki so pričakovano zelo ostri, a hecno je, da lahko posnamete le do 6 minut videa naenkrat. Uporabniški vmesnik fotoaparata je precej zmeden, saj je do marsikatere nastavitve potrebno skozi kar nekaj menijev.

Sklepne misli
HTC U Ultra je eleganten velik mobilni telefon, ki je s svojim videzom vsekakor konkurenčen najboljšim na trgu, a konkurenci s svojimi strojnimi zmogljivostmi ter predvsem ceno, ki sega precej prek 700 evrov, ne more parirati. Na žalost je to absolutno preveč, glede na to, kar telefon ponuja.

Uporaba telefona HTC U Ultra na testu:
ena ura brskanja po spletu, pol ure poslušanja glasbe, ena ura ogledovanja videoposnetkov, dve uri igranja igric (grafično zelo zahtevne), zajem dvajsetih fotografij najvišje razločljivosti, zajem 2-minutnega videoposnetka najvišje razločljivosti, nekaj krajših klicev in sporočil. Telefon je bil ves čas v omrežju LTE in z vklopljeno povezavo WiFi.
Čas trajanja baterije na testu: 25 ur