Pogled skozi amaterski teleskop. Levo je Saturn z luno Titan, desno je Jupiter z lunami Io, Evropa, Ganimed in Kalisto. Foto: Klemen Čotar
Pogled skozi amaterski teleskop. Levo je Saturn z luno Titan, desno je Jupiter z lunami Io, Evropa, Ganimed in Kalisto. Foto: Klemen Čotar

Jupiter in Saturn bosta tako nocoj le šest ločnih minut vsaksebi. Naslednjič bosta Jupiter in Saturn tako tesno skupaj šele čez 60 let. To je seveda vse le navidezno, saj sta planeta fizično kar 720 milijonov kilometrov narazen.

Nekje okoli 17. ure bo najprej viden Jupiter, potem pa v njegovi neposredni bližini še Saturn.

Kot je povedal Igor Žiberna iz Astronomskega društva Orion, bomo lahko, če si pomagamo z običajnim daljnogledom, videli še vse štiri Jupitrove lune, dve od teh bosta prav tako izjemno blizu skupaj. S teleskopom pa je mogoče poleg Saturnovega obroča občudovati še nekatere njegove svetlejše lune.

Opazovanje konjunkcije Jupitra in Saturna bodo člani astronomske skupine na ljubljanski fakulteti za matematiko in fiziko in astronomskem observatoriju predstavili na današnjem dnevu odprtih vrat z začetkom ob 16. uri. Program, ki bo potekal na daljavo, je sestavljen iz več krajših prispevkov, med njimi bo tudi ogled observatorija ter prikaz praktične delavnice opazovanja s teleskopom.

Danes je sicer zimski solsticij oziroma Sončev obrat, ko je dan najkrajši, noč pa najdaljša, in pomeni začetek zime.

Pogled, kakršnega ni bilo že skoraj 400 let - Jupiter in Saturn v t. i. veliki konjunkciji