Plovilo je prenehalo delovati, potem ko so odpovedale baterije na sončno energijo. Foto: Reuters
Plovilo je prenehalo delovati, potem ko so odpovedale baterije na sončno energijo. Foto: Reuters

Nasa je v sredo sporočila, da nadzorniki misije niso mogli vzpostaviti stika z modulom InSight, "zaradi česar so sklepali, da je sončnim baterijam vesoljskega plovila zmanjkalo energije". Dodali so, da bodo še naprej poskušali ujeti signal, čeprav je nadaljnja komunikacija malo verjetna.

Modul je z Zemljo nazadnje komuniciral 15. decembra. Pri agenciji so po navedbah DPA že pred tem povedali, da je ekipa misije InSight pričakovala, da bo do decembra "postal nefunkcionalen", saj so njegove sončne celice proizvajale vedno manj energije, ker se je na njih nabiral prah.

Stacionarni modul je v štirih letih na Marsu zaznal več kot 1300 potresov in določil potresno ogrožena območja rdečega planeta. InSight je na Mars prispel novembra 2018, da bi z njegovo pomočjo proučevali seizmično valovanje, kar naj bi znanstvenikom pomagalo bolje razumeti proces nastajanja planetov.

"To misijo sem spremljal od samega začetka, in čeprav je slovo od vesoljskega plovila vedno žalostno, so fascinantna odkritja, ki jih je opravil InSight, razlog za praznovanje. Samo potresni podatki te misije ponujajo izjemna spoznanja – ne le o Marsu, temveč tudi o drugih telesih, vključno z Zemljo," je dejal Thomas Zurbuchen iz agencije Nasa.