Foto: Reuters
Foto: Reuters

Posadka naj bi na ISS prispela v petek in tam ostala približno šest mesecev. Na krovu ISS-ja bodo člani misije izvedli več kot 200 poskusov, merjenj in drugih procesov. Med drugim bodo proučevali, kako materiali gorijo v mikrogravitaciji, ter raziskovali delovanje srca in možganov.

Izstrelitev je bila predvidena za ponedeljek, a so jo morali le nekaj minut pred vzletom zaradi težav s sistemom za vžig preklicati.

Štiričlanska posadka misije Dragon Crew-6 je Nasin vesoljski center Kennedy zapustila ob 0.34 po krajevnem času. "Čestitke ekipama Nase in podjetja SpaceX za še eno zgodovinsko misijo na mednarodno vesoljsko postajo," je po izstrelitvi dejal prvi mož ameriške vesoljske agencije Nasa Bill Nelson.

V okviru misije so v vesolje poleteli Nasina astronavta, vodja misije, 59-letni Stephen Bowen in Warren Hoburg, ruski kozmonavt Andrej Fedjajev in Sultan Al Nejadi iz Združenih arabskih emiratov (ZAE). Ta je sicer četrti arabski astronavt in drugi iz ZAE-ja, ki je odpotoval v vesolje.

Bowen, nekdanji marinec, je izkušen astronavt, za njim je že več kot 40 dni v orbiti. Foto: Reuters
Bowen, nekdanji marinec, je izkušen astronavt, za njim je že več kot 40 dni v orbiti. Foto: Reuters

Nekaj trenutkov po tem, ko je kapsula dosegla orbito, je nadzornik misije pri SpaceX-u ekipi sporočil: "Če ste zadovoljni z vožnjo, nam ne pozabite dati odlične ocene." "Radi bi se zahvalili za današnjo odlično vožnjo v orbito," je odgovoril vodja posadke Bowen.

Na ISS-ju je trenutno že nastanjena ekipa Crew-5, ki je tam od septembra oziroma oktobra. Po prihodu ekipe Crew-6 bodo opravili predajo in se nato vrnili na Zemljo. Člani ekipe Crew-5 Nicole Mann, Josh Cassada, Koichi Wakata in Ana Kikina se bodo proti Zemlji odpravili nekaj dni po prihodu ekipe Crew-6.

Vrnitev Sergeja Prokopjeva, Dmitrija Petelina in Franka Rubia z ISS-ja so medtem preložili, saj so na ruski kapsuli Sojuz MS-22 odkrili puščanje. Prejšnji mesec so nato iz Kazahstana izstrelili kapsulo za vrnitev Sojuz MS-23, vendar so morali ob tem njihov odhod na Zemljo preložiti z marca na september.