Prizor s poskusnega spusta avgusta letos. Foto: Nasa
Prizor s poskusnega spusta avgusta letos. Foto: Nasa

Sonda OSIRIS-REx se je asteroidu Bennu približevala s polžjo hitrostjo, približno 0,3 kilometra na uro, nato pa pristala na površini asteroida za pet sekund in pobrala vzorce, piše Slovenska tiskovna agencija, ki povzema nemško tiskovno agencijo DPA.

Operacija je šla po načrtih. Sonda je uspešno iztegnila robotsko roko, iztisnila plin, ki je privzdignil in zavrtinčil zgornje plasti površja ter ujela od 60 do 2000 gramov vzorca. Njena vrnitev skupaj z vzorcem asteroida je predvidena septembra 2023.

Sorodna novica Američani gredo po največji vesoljski vzorec po Apollu

Do stika med asteroidom in sondo je prišlo malo po polnoči po srednjeevropskem času, ko sta bila od Zemlje oddaljena približno 330 milijonov kilometrov. Celoten postopek je avtomatiziran, saj niti ni druge možnosti. Radijski signali namreč zaradi velike razdalje potrebujejo okoli 18 minut.

"Proučevanje tega vzorca bo znanstvenikom pomagalo raziskati izvor našega Osončja in izvor življenja na Zemlji ter kako Sončev veter vpliva na male svetove, kot je Bennu," so tvitnili iz Nase.

Osiris Rex se je na pot v vesolje podala septembra 2016 in dve leti pozneje dospela v bližino Bennuja. Odtlej približno šest metrov dolga in 2100 kilogramov težka sonda kroži okoli asteroida in ga preiskuje s svojimi instrumenti in kamerami.

Sorodna novica Japonsko vesoljsko plovilo Hayabusa 2 pristalo na asteroridu

Črni asteroid, ki je dobil ime po starodavnem egipčanskem božanstvu, v premeru meri nekaj več kot 500 metrov in bi lahko čez več kot 150 let prišel precej blizu Zemlji, pri čemer pa je nevarnost trka majhna, še navaja DPA.

Nasa pri tej približno milijardo dolarjev vredni misiji tesno sodeluje tudi z japonsko vesoljsko agencijo, saj je njena sonda Hajabusa-2 lani uspešno pridobila vzorec drugega asteroida, poimenovanega Ryugu. Misija se z približno 100 miligramov težkim vzorcem domov vrača decembra. Njena predhodnica Hajabusa pa je leta 2010 na Zemljo prinesla sploh prvi tovrstni vzorec dotlej, še piše Slovenska tiskovna agencija.

Sonda z asteroida pobrala vzorec

Video: Nasin komentar dogodka

Video: Navidezni prelet čez asteroid Bennu