Sam Altman. Foto: Reuters
Sam Altman. Foto: Reuters

Altman velja za enega izmed osrednjih igralcev pri razvoju umetne inteligence, potem ko je OpenAI lani proizvedlo slavnega klepetalnega robota umetne inteligence ChatGPT.

Upravni odbor OpenAI-ja je v petek presenetljivo sporočil, da je odpustil Altmana. V izjavi je odbor zapisal, da je Altmanov odhod sledil procesu premišljenega pregleda, ki je pokazal, da ni bil dosledno iskren v komunikaciji z upravnim odborom.

Potem ko je upravni odbor odpustil Altmana, je OpenAI v znamenje podpore zapustilo več zaposlenih, med njimi tudi soustanovitelj podjetja Greg Brockman.

Microsoft in drugi vlagatelji v OpenAI so upravni odbor pozvali, naj razveljavi svojo odločitev, vendar ta kljub pritiskom vztraja. Upravni odbor je v sporočilu zaposlenim odločitev označil za edino pot za napredek misije OpenAI-ja, poročanje New York Times povzema AFP.

"Preprosto povedano, Samovo vedenje in pomanjkanje preglednosti v njegovih odnosih z upravnim odborom sta spodkopala zmožnost odbora, da učinkovito nadzoruje podjetje," je zapisal upravni odbor.

"Misija se nadaljuje" – na Microsoftu

Kmalu po objavi sporočila upravnega odbora je vodja Microsofta Satya Nadella prek družbenega omrežja X sporočil, da se bodo Altman, Brockman in nekateri njuni kolegi pridružili ameriškemu tehnološkemu velikanu, kjer bodo vodili novo skupino za razvoj umetne inteligence.

"Misija se nadaljuje," je Altman zapisal na družbenem omrežju X.

Soustanovitelj platforme za predvajanje videovsebin v živo Twitch Emmett Shear je medtem sporočil, da je postal novi direktor podjetja OpenAI.

Shear je ob tem zanikal navedbe, da je bil Altman odpuščen zaradi skrbi glede varnosti.

"Preden sem sprejel službo, sem preveril razloge za spremembo. Upravni odbor ni odstranil Sama zaradi kakršnih koli posebnih nesoglasij glede varnosti, njihovo razmišljanje je bilo popolnoma drugačno od tega," je zapisal.

Še preden je Shear uradno naznanil, da prevzema vodenje OpenAI-ja, je njegovo imenovanje potrdil Nadella. Na družbenem omrežju X je zapisal, da se pri Microsoftu veselijo dela s Shearom in novim vodstvom OpenAI-ja.

Zahteva zaposlenih po odstopu upravnega odbora

Več sto zaposlenih pri OpenAI-ju je medtem v pismu upravnemu odboru zagrozilo, da bodo zapustili podjetje, če ne bo odstopil celoten upravni odbor. "Vaša dejanja so pokazala, da niste sposobni nadzorovati OpenAI-ja," je zapisano v pismu, ki ga povzema več ameriških medijev.

Pod pismo se je podpisalo okoli 500 od 770 zaposlenih pri OpenAI-ju. Na seznamu podpisnikov sta tudi glavni znanstvenik podjetja in eden od članov štiričlanskega odbora, ki je glasoval za odstavitev Altmana, Ilya Sutskever, ter Mira Murati, ki je bila po odstavitvi Altmana za kratek čas imenovana za glavno izvršno direktorico OpenAI-ja.

"Microsoft nam je zagotovil, da obstajajo delovna mesta za vse zaposlene OpenAI-ja v tej novi podružnici, če se odločimo, da se pridružimo," so poudarili v pismu.

Začetek projekta ChatGPT je sprožil tekmo na področju umetne inteligence med tehnološkimi velikani, kot so Amazon, Google, Microsoft in Meta.

Microsoft je v OpenAI vložil več milijard dolarjev in tehnologijo tega podjetja vključil v svoje ponudbe, vključno z iskalnikom Bing. Google je hitro začel delati na svoji ponudbi umetne inteligence, vključno s klepetalnim robotom Bard.

Altman je o umetni inteligenci pričal pred ameriškim kongresom in o tej tehnologiji govoril z voditelji držav, ki jih skrbi varnost nove tehnologije in morebitne zlorabe.