Geminidi nad Belorusijo decembra 2017. Foto: EPA
Geminidi nad Belorusijo decembra 2017. Foto: EPA

Vrhunec naj bi bil danes ponoči. Pojav bo po navedbah omenjenega društva viden od 15. ure v ponedeljek do 13. ure v torek. Geminide je mogoče videti skoraj povsod po svetu, vendar bo več meteorjev vidnih opazovalcem na severni polobli, navaja ameriška vesoljska agencija Nasa.

Meteorski roj je viden s prostim očesom, zato za opazovanje ni nujen daljnogled ali teleskop. Letos naj bi vidljivost sicer nekoliko poslabšala Luna, ki je 78 odstotkov na poti do polnosti, njena luč pa lahko zaslepi del meteorjev, poroča The Wall Street Journal.

Tudi zračno onesnaženje in morebitni oblaki lahko otežijo opazovanje, vendar so meteorski roji kljub temu vidni in vredni opazovanja, še sporočajo z Nase. Najbolj znan je sicer meteorski roj Perzeidov, ki ima vrhunec avgusta.

Delci kovin lahko proge obarvajo

Pri geminidih gre za koščke asteroida 3200 Phaethon, ki vstopajo v Zemljino ozračje s hitrostjo do 70 kilometrov na sekundo, ob tem pa izhlapevajo in povzročajo svetlobne proge, ki jih imenujemo meteorji.

Geminidi so zelo svetli in hitri, njihova posebnost pa je tudi v tem, da so različnih barv. Večinoma so sicer beli, nekateri pa tudi rumeni, zeleni, rdeči ali modri, kar je posledica ostankov kovin v delcih. Večinoma gre za natrij in kalcij, ki se uporabljata tudi za izdelavo pisanih ognjemetov, še navaja nemška tiskovna agencija DPA.