Komet NEOWISE, posnet pred leti. Fotografije C/2022 E3 žal še niso dostopne. MMC vabi bralce, da pošljejo svoje fotografije kometa C/2022 E3, poslane bodo priobčene v Vesoljskem tedniku to soboto.  Foto: Tomaž Breskvar
Komet NEOWISE, posnet pred leti. Fotografije C/2022 E3 žal še niso dostopne. MMC vabi bralce, da pošljejo svoje fotografije kometa C/2022 E3, poslane bodo priobčene v Vesoljskem tedniku to soboto. Foto: Tomaž Breskvar

Komet, ki so ga astronomi prvič opazili marca lani, ko je letel mimo Jupitra, je trenutno viden v ozvezdju Malega medveda, kjer bo do noči z 28. na 29. januar. Med 30. in 31. januarjem bo letel približno 10 stopinj stran od Severnice, nato bo vstopil v ozvezdje Žirafe, 4. in 5. februarja pa bo v ozvezdju Voznika. "Vsa omenjena ozvezdja so trenutno visoko na nebu in lepo vidna," je za Slovensko tiskovno agencijo pojasnil predsednik Astronomskega društva Orion Igor Žiberna.

Komet je pri nas z boljšim daljnogledom viden že od decembra. Lepo je bil viden tudi prejšnji teden, ko je bilo v jutranjem času nekaj jasnine, v zadnjem času pa ogled otežuje oblačno vreme. Trenutno je komet na meji, ko ga bo že mogoče videti tudi s prostim očesom, "seveda s temne lokacije, kjer ni svetlobnega onesnaževanja", pravi Žiberna.

Sorodna novica Prelet zelenkastega kometa bomo lahko občudovali tudi s prostim očesom

Od 17. januarja je komet tudi cirkumpolaren, kar pomeni, da je na odprtem obzorju viden celotno noč. V večernem času bo lepo viden še tudi v sredini februarja.

Komet z znanstvenim imenom C/2022 E3 (ZTF) so prvič opazili v kalifornijskem observatoriju Palomar prek programa Zwicky Transient Facility, s katerim kartirajo vesolje. Komet se je Soncu predvidoma najbolj približal 12. januarja, 1. februarja pa bo najbližje Zemlji.

Sorodna novica Komet maha v slovo, vesoljski metulj in konec marsoletja

Znanstveniki so izračunali, da je ta komet nazadnje preletel Zemljo pred približno 50.000 leti, kolikor naj bi na podlagi podatkov o letu kometa znašal njegov obhodni čas. Potem ko bo zapustil naše Osončje, se sicer zaradi narave svoje orbite vanj zelo verjetno nikoli več ne bo vrnil, ali pa se bo to zgodilo šele čez milijone let.

Komet je sestavljen iz ledu in prahu z zelenkasto avro, njegov premer pa je ocenjen na približno en kilometer, je po poročanju AFP-ja pojasnil Nicolas Biver, astrofizik na pariškem observatoriju. To pomeni, da je precej manjši od kometa Neowise, zadnjega kometa, vidnega s prostim očesom, ki je Zemljo preletel marca 2020, in Hale-Boppa, ki je leta 1997 preletel Zemljo in imel približno 60-kilometrski premer, še piše Slovenska tiskovna agencija.