Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Občine projekte prijavile že lani. Minister za javno upravo Boštjan Koritnik, čigar službe so pripravile razpis, pa ga je pred nekaj meseci zaradi nepravilnosti razveljavil in oblikoval novega. "23. decembra smo dobili mnenje SVRK-a, ki je negativno, torej niso naklonjeni temu razpisu v taki obliki in ga ne podpirajo ter želijo, da se sredstva eventualno najdejo drugje," je povedal minister.

Zakaj je SVRK izrekel negativno mnenje? "Navedeno je bilo, da ta razpis ne ustreza tistemu, kar meni SVRK, da bi moral zasledovati," je pojasnil Koritnik.

Iz Službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK), ki jo vodi minister Zvonko Černač, so pisno sporočili, da razpis nima nobene povezave z zagotavljanjem internetne infrastrukture na področju sivih lis in da bo za širokopasovna omrežja po mestih in vaseh na voljo 60 milijonov evrov denarja. Tako na Černačevem kot Koritnikovem ministrstvu zanikajo, da je bil denar občinam odvzet, ker bi ga namenili za digitalne bone.

Enako zatrjujejo na novem ministrstvu za digitalno preobrazbo. "Ta razpis je padel v vodo že dolgo prej, kot je bila ta ideja o digitalnih bonih sploh predstavljena. Sploh pa imamo sredstva za digitalne bone in tečaje digitalnih veščin že dolgo zagotovljena v proračunu," je povedal minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič.

Če razpis ne bi bil razveljavljen, bi po milijon evrov za pametna mesta dobile občine Ajdovščina, Postojna, Maribor, Kranj, Slovenske Konjice in Celje. Zato predsednica Skupnosti občin Slovenije Jasna Gabrič poziva: "Projekti so pripravljeni, kar precej dobrih projektov. Tako da srčno upam, da se bo ta denar zanje našel."

Denar bo zdaj moralo najti novo ministrstvo za digitalno preobrazbo.

16 milijonov manj za digitalni razvoj