Foto: Splet (posnetek zaslona)
Foto: Splet (posnetek zaslona)

Podobno kot je praksa v tujini, imajo prispevki na lažnih spletnih straneh različne vsebine, ki privabljajo klike. A klik na tovrstne objave uporabnika pripelje na prispevek na lažni spletni strani MMC RTV Slovenija, ki je vsebinsko zavajajoč in lažen. Prek lažne spletne strani se na primer skuša uporabnike zvabiti k registraciji spletnih računov in pologu denarja.

Takšni prispevki so na različnih spletnih domenah oz. naslovih, in ne na domeni rtvslo.si. Poleg tega so pri njih podpisani tuji novinarji.

Pri prispevkih se pojavljajo v podpisu tuji novinarji, hkrati se kot vir navaja tuja medijska hiša. Foto: Splet (posnetek zaslona)
Pri prispevkih se pojavljajo v podpisu tuji novinarji, hkrati se kot vir navaja tuja medijska hiša. Foto: Splet (posnetek zaslona)

Uporabniki naj bodo previdni pri ravnanju, ko naletijo na tak primer.

Za dodatne informacije smo na voljo prek e-naslova mmc@rtvslo.si. Lahko pa se obrnete tudi na slovenski nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT.

"Žrtvam različnih goljufij tako svetujemo, da se v primeru oškodovanja obrnejo na organe pregona, prek prijave na lokalni policijski postaji, saj je policija edina pooblaščena za pregon takšnih dejanj. Uspešnost samega pregona pa je zelo odvisna od države izvora storilcev. Pregon storilcev je v veliko primerih izredno težak, oz. nemogoč, saj ti večinoma prihajajo iz držav z neurejenim kazenskim pravom na predmetnem področju," svetujejo iz SI-CERT-a in opozarjajo, da sami niso organi pregona in nimajo pooblastil na podlagi katerih bi lahko uradno preganjali storilce. Lahko zgolj obveščajo in opozarjajo na tovrstne goljufije.