Pri Pentagonu razvijajo svoje načine boja proti koronavirus. Foto: EPA
Pri Pentagonu razvijajo svoje načine boja proti koronavirus. Foto: EPA

Čip je v zelenem želeju, ki se vstavi človeku pod kožo in ob pojavu koronavirusa sproži poseben senzor. Poleg tega je DARPA razvila še poseben filter, ki lahko virus odstrani iz krvi, ko se bolnik priklopi na dializni aparat, je poročal CBS.

Znanstveniki DARPE so se začeli proti koronavirusu bojevati po izbruhu, ki je zajel letalonosilko Theodore Roosevelt, kjer je zbolelo več kot 1200 mornarjev.

Po uspešnem razvoju mikročipa in filtra si zdaj prizadevajo izdelati tudi cepivo, ki bi bilo sposobno onemogočiti prav vse koronaviruse, in raziskujejo načine, kako lahko telo samo pospešeno proizvaja protitelesa.

Tajno enoto DARPO so v Pentagonu vzpostavili med hladno vojno za proučevanje vzhajajoče tehnologije za vojaško rabo, med njimi tudi inovacije, ki naj bi vojake varovale pred biološkimi orožji.

Odkriti pacienta 0, preden to postane

Upokojeni vojaški polkovnik, dr. Matt Hepburn, specialist za nalezljive bolezni, je razkril, da lahko mikročip, ki ga za zdaj ne uporabljajo zunaj obrambnega ministrstva, zazna covid-19 pri posamezniku, še preden bi ta potencialni "pacient 0" zakrivil izbruh.

"Raziskovalno skupnost izzivamo, naj se domisli rešitev, ki lahko zvenijo kot znanstvena fantastika," je dejal Hepburn, čigar vloga pri DARPI je "izbrisati pandemijo".

Hepburn diagnostični mikročip primerja z opozorilom pri vozilih, da je treba preveriti motor.

Čip ne bo sledil našemu gibanju

In kljub teoretikom zarote, ki zagovarjajo za lase privlečeno tezo, da skuša ustanovitelj Microsofta Bill Gates s cepivi ljudem vstaviti mikročipe za nadzor nad gibanjem, pri CBS-u pojasnjujejo, da DARPIN čip ne bo sledil vsakemu našemu koraku. Prav tako ga ne vstavljajo z injekcijo, kot so pisali nekateri na Twitterju.

"Gre za senzor," je povedal Hepburn. "To majceno zeleno zadevo vam vstavimo pod kožo, znotraj telesa potekajo kemične reakcije, signal pa pomeni, da boste jutri razvili simptome."

Mikročip je oblikovan tako, da nenehno testira kri prejemnika na pojav virusa. Ko je enkrat koronavirus zaznan, čip obvesti pacienta, da opravi hitri krvni test, ki ga lahko izvede sam in rezultat potrdi oz. ovrže. "Informacijo imamo lahko že v 3–5 minutah," razlaga Hepburn. "S tem okužbo ustavite, še preden se razbohoti."

Zdravljenje covida z dializo

Pri DARPI razvijajo tudi tehnologijo, s katero bi s standardnim aparatom za dializo s po meri zgrajenim filtrom odstranili covid-19 iz krvi. Kri aparat očisti, nato pa jo prečrpa spet v telo, dokler se virusa ne znebite. Terapijo so že preizkusili na eni od soprog vojakov, ki je imela hujšo obliko covida-19. Po štiridnevni terapiji je popolnoma ozdravela.

DARPINI znanstveniki pravijo, da je njihovo raziskovano delo kritičnega pomena za preprečevanje izbruhov v zaprtih in natrpanih vojaških prostorih, kot je bil tisti na ladji USS Theodore Roosevelt marca in aprila lani, ko je imelo pozitiven izvid testiranja na koronavirus kar 1271 članov posadke.