Piranski akvarij je pod svoje okrilje vzela Univerza na Primorskem. Foto: BoBo
Piranski akvarij je pod svoje okrilje vzela Univerza na Primorskem. Foto: BoBo

Dosedanji upravljavec Gimnazija, elektro in pomorska šola Piran za akvarij zaradi visokih stroškov ni več mogla skrbeti, zato ga je ministrstvo za šolstvo brezplačno preneslo na Univerzo na Primorskem.

Kljub dodatni raziskovalni dejavnosti bo akvarij še naprej odprt za javnost po dosedanjem urniku, je obljubila rektorica Univerze na Primorskem Klavdija Kutnar.

V naslednjih mesecih bodo v akvarij umeščene tudi univerzitetne vsebine, ki so povezane z raziskovanjem morja, večje spremembe v ponudbi pa niso predvidene. "Trenutne uspešne prakse in programe bomo nadgradili z vsebinami, ki jih na UP že leta razvijamo na področju morske biologije. Prek različnih izobraževalnih in projektnih dejavnosti bomo približali delovanje naših raziskovalcev in tudi študentov z namenom vzpostavitve interdisciplinarnega znanstvenega središča, ki bo hkrati tudi dragoceno stičišče uporabnikov znanj in partnerjev iz lokalnega in širšega okolja," je še dejala rektorica.

Vsi zaposleni strokovni delavci ostajajo na svojih delovnih mestih in že pripravljajo vse potrebno za prenos opreme. Osnovno delovanje akvarija bo zato potekalo nemoteno, saj je zimsko zaprtje za obiskovalce stalnica, ko se zvrstijo nujna vzdrževalna in druga dela.

Ministrica Simona Kustec in rektorica Univerze na Primorskem Klavdija Kutnar. Foto: Radio Capodistria/Dionizij Botter
Ministrica Simona Kustec in rektorica Univerze na Primorskem Klavdija Kutnar. Foto: Radio Capodistria/Dionizij Botter

Simona Kustec: Akvarij ima našo polno podporo

"Sama nepremičnina z vso opremo je vredna nekaj več kot dva milijona evrov, ministrstvo pa ga je s tem podpisom pogodbe brezplačno preneslo na univerzo," je v izjavi po podpisu pogodbe povedala ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec in poudarila, da jo veseli, da bo akvarij tudi v prihodnje odprt za obiskovalce.

"Ta odločitev o prenosu akvarija na ravni vlade je odločitev za podporo Centru znanosti Univerze na Primorskem. To je prvi tako razvojno usmerjeni center znanosti v državi in ima našo polno podporo, tako kot jo bodo imeli tudi preostali centri znanosti," je še dejala Simona Kustec.
Ministrstvo za šolstvo je v pogodbo zapisalo tudi petletni moratorij, s katerim bi mu morali akvarij vrniti, če njegovo upravljanje ne bi bilo primerno.

"Vesel sem, da smo s skupnimi močmi in prizadevanji dosegli najboljšo rešitev za nadaljnje delovanje piranskega akvarija, ki bo v okviru centra znanosti še lepše zasijal kot eden najbolj imenitnih primorskih turističnih biserov," je dejal piranski župan Đenio Zadkovič.

Po podpisu si je ministrica s sodelavci ogledala akvarij, nato pa pred vhodom vanj z rektorico odkrila table z oznako UP.

Piranski akvarij odslej del Univerze na Primorskem