Kot navaja poročilo, bi lahko umetna inteligenca zamenjala četrtino delovnih nalog v ZDA in Evropi, po drugi strani pa bi lahko sčasoma povečala globalno vrednost dobrin in storitev za sedem odstotkov.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ocena, zapisana v poročilu, je, da je umetna inteligenca, ki zmore ustvariti vsebine, ki se ne razlikujejo od človeškega dela, "izjemen napredek."

BBC navaja, da je britanska vlada zelo naklonjena promociji naložb v umetno inteligenco, za katero predvideva, da bo močno dvignila produktivnost celotnega gospodarstva, hkrati pa želi pomiriti javnost glede mogočega učinka. "Želimo zagotoviti, da bo umetna inteligenca komplementarna našemu načinu dela v Združenem kraljestvu, ne da mu bo škodovala, želimo, da bi bile naše službe boljše, ne pa da jih bo umetna inteligenca odnesla," je dejala ministrica za tehnologijo Michelle Donelan.

Umetna inteligenca bo najbolj spremenila administracijo, v gradbeništvu njena vloga minimalna

Po navedbah poročila bo učinek umetne inteligence v različnih dejavnostih različen: v administraciji bi lahko nadomestila 46 odstotkov nalog, v poklicih, povezanih s pravom, 44 odstotkov, medtem ko po drugi strani v gradbeništvu le 6 odstotkov, v vzdrževanju pa še manj, le 4 odstotke.

"Edina stvar, o kateri sem prepričan, je, da ni možnosti, da bi vedeli, koliko delovnih mest bo zamenjala umetna inteligenca," je za BBC dejal Carl Benedikt Frey z Oxford Martin School, ki deluje v okviru oxfordske univerze. "Kar na primer počne ChatGPT, je, da omogoča več ljudem s povprečnimi zmožnostmi pisanja, da lahko pišejo eseje in članke."

"Konkurenca med novinarji bo zato veliko večja, kar bo zaradi večje ponudbe pomenilo znižanje plač, razen če se pojavi povečano povpraševanje po novinarskem delu," je še dodal Frey.

"Spomnite se na uvedbo GPS-tehnologije in platform, kot je Uber. Kar naenkrat je poznavanje vseh ulic v Londonu izgubilo vrednost, in tako so prej delujoči vozniki prišli do položaja, ko so se jim precej znižale plače, po naši raziskavi za okoli 10 odstotkov. Izid vsega so bile nižje plače, ne manj voznikov. V nekaj prihodnjih letih bo najverjetneje umetna inteligenca imela podoben učinek na vrsto kreativnih dejavnosti."

Poročilo razkriva eno od študij, da danes kar 60 odstotkov zaposlenih opravlja dela, ki leta 1940 sploh niso obstajala. Po drugi strani pa poročilo navaja tudi drugo študijo, ki pravi, da tehnološke spremembe, ki se dogajajo po letu 1980, hitreje nadomeščajo delovna mesta, kot pa jih ustvarja.

In če bo umetna inteligenca pomenila podoben napredek kot prejšnje tehnološke spremembe, potem, tako zaključuje poročilo, bi to lahko v bližnji prihodnosti pomenilo znižanje zaposlenosti. Glede dolgoročnega učinka umetne inteligence pa je ocena še negotova, je dejal izvršni direktor možganskega trusta Resolution Foundation Torsten Bell in dodal, da je treba "vse napovedi vzeti z veliko previdnosti." "Ne vemo, kako se bo tehnologija razvijala ali kako jo bodo podjetja integrirala v svoje delovanje."