Zaradi normalizacije epidemioloških razmer bo lahko več kot 100 udeležencev programu prisostvovalo v živo v Portorožu (fotografija je simbolična). Foto: Pixabay
Zaradi normalizacije epidemioloških razmer bo lahko več kot 100 udeležencev programu prisostvovalo v živo v Portorožu (fotografija je simbolična). Foto: Pixabay

Kongres gosti največja imena s področja matematike, med katerimi so tudi dobitniki najvišjih priznanj v matematiki – Fieldsove in Abelove nagrade. Predvidenih je več kot 1000 prispevkov, od mini simpozijev do plenarnih in vabljenih predavanj ter predavanj za splošno javnost, so sporočili z Univerze na Primorskem.

V pestrem programu izpostavljajo intervju s profesorjem Jeanom-Pierrom Bourguignonom (predsednikom Evropskega raziskovalnega sveta – ERC), ki bo v petek, 25. junija ob 16.00. Intervju, ki ga bo moč spremljati prek spleta, bo vodil Günter Ziegler, predsednik Freie Universität Berlin. Organizatorji izpostavljajo tudi sredno predavanje Abelovega nagrajenca Laszla Lovasza.

Kot je že pred časom za STA poudarila rektorica Univerze na Primorskem Klavdija Kutnar, gre za največji znanstveni dogodek leta v Sloveniji, prinaša pa tudi novosti. Tako so uspeli s konceptom več manjših raziskovalnih skupin, kongres so uspeli pomladiti ter pritegniti večji delež žensk.

Pester spremljevalni program

Kongres spremljajo številni dogodki: v izolski galeriji Alga je na ogled likovna razstava Teje Krašek, ki v svojem ustvarjanju združuje umetnost, znanost, matematiko in tehnologijo, avla rektorata Univerze na Primorskem v Kopru gosti razstavo Ženske v matematiki po Evropi – Galerija portretov, Pedagoška fakulteta Univerze na Primorskem pa razstavo Matematika v otrokovem svetu.

V naslednjih dneh bodo na razstavišču Monfort v Portorožu na ogled dela dr. Andreja Bauerja in njegovih študentov pod naslovom Random Art – Naključna umetnost ter umetniške kreacije Bogdana Sobana, ki je svoja dela povzel z opisom Matematika v barvah. V Kongresnem centru Bernardin pa bosta v času kongresa še razstava plakatov dr. Marka Razpeta Predstavitev petih slovenskih matematikov iz MacTutorjeve zbirke in filatelistična razstava dr. Robina Wilsona.