Foto: Pošta Slovenije
Foto: Pošta Slovenije

Prejemnik takšnega sporočila prejme lažno obvestilo, da ga čaka paket, za katerega je treba plačati poštnino, gre pa seveda za prevaro, saj paketa zanesljivo ne bo prejel. Prejemnikom svetujejo, naj bodo pozorni na takšna elektronska sporočila in jih ignorirajo oziroma takoj zbrišejo.

"Vaš paket čaka na dostavo, potrdite plačilo v višini 2,99 evra s pomočjo naslednje povezave." Takšna sporočila je od petka prejelo že več kot 10 tisoč prejemnikov. Že to, da od vas zahtevajo plačilo vnaprej, je znak za alarm, opozarjajo na Pošti Slovenije.

Direktor Korporativne varnosti in nadzora na Pošti Slovenije, Andrej Maslo, svetuje: "Če ste prejemnik takšnega sporočila, kjer je navedena tudi sprejemna številka pošiljke, vam priporočamo, da to številko preverite v sistemu sledenja, ki je dosegljiv na spletni strani posta.si"

Lažne spletne strani je Pošta Slovenije že dala na črne liste. Vsem, ki so na povezavi vnesli svoje podatke o plačilni kartici, pa svetujejo, da jo čim prej prekličejo, "saj smo z lastno preiskavo prišli do ugotovitev, da v kolikor uporabniki dostopajo na spletne strani in te spletne strani prikrito ponudijo plačilo, ki je bistveno višje od tistega, kar je bilo prvotno navedeno," pravi Andrej Maslo.

Obstajajo pa tudi preprosti načini, kako preveriti pristnost sporočil, svetujejo strokovnjaki. Marko Hölbl iz mariborske Fakultete za elektrotehiko, računalništvo in informatiko (FERI) tako razlaga: "Zagotovo neko resno podjetje ne bo od vas pričakovalo, da nekaj potrjujete, da vnašate kakršne koli podatke, da izvajate plačila preko maila ali pa vnašate gesla."

Ker gre za obsežno akcijo, je Pošta Slovenije o incidentu že obvestila nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost, dogodek pa preiskuje tudi policija.

Pozor na lažna elektronska sporočila