Foto: Reuters
Foto: Reuters

"X je tu! Naredimo to," je danes zjutraj tvitnila nova glavna izvršna direktorica Linda Yaccarino.

Kot je že v nedeljo napovedal Musk, ki je Twitterjevo krovno družbo poimenoval X Corporation, bodo preobrazbo doživeli tudi "tviti", objavam pa se bo po novem reklo "x-i". O njegovi ljubezni do črke X priča tudi to, da je svojega sina s pevko Grimes poimenoval X Æ A-12.

Musk je svojo profilno fotografijo že spremenil v beli simbol s črko x na črni podlagi in dodal "X.com" svoji biografiji na Twitterju. "In kmalu bomo pomahali v slovo znamki Twitter in postopoma vsem pticam," je tvitnil v svoji nedeljski napovedi in dejal, da bi se morala zamenjava zgoditi "že zdavnaj".

Musk in Yaccarino sta v nedeljo hkrati z logotipom napovedala tudi preoblikovanje poslovnega modela. Omrežje se bo bolj osredotočilo na plačilne storitve in trženje.

Milijarder je že pred časom napovedal, da je cilj njegovega prevzema Twitterja pospešitev ustvarjanja aplikacije X, ki naj bi bila "aplikacija za vse". Ime se nanaša na podjetje X.com, ki ga je ustanovil leta 1999 in ki je postopoma preraslo v velikana plačilnih storitev PayPal. Aplikacija, ki jo načrtuje Musk, bo še vedno delovala kot družbeno omrežje, ki pa bo vključevalo tudi mobilna plačila in pošiljanje sporočil.

Kot je poudarila Yaccarino, bo X naprednejši od katere koli podobne storitve doslej. "Z močjo umetne inteligence nas bo X povezal na načine, ki si jih šele začenjamo predstavljati," je objavila v nedeljo.

Z Muskom številne novosti

Twitter, ki naj bi imel približno 200 milijonov rednih uporabnikov, se že nekaj časa spopada s številnimi težavami, odkar je podjetje lani prevzel milijarder Musk in odpustil več tisoč zaposlenih. Musk, prav tako lastnik podjetij Tesla in SpaceX, je uporabnike Twitterja v preteklih mesecih razburjal s številnimi spremembami, med drugim z zaračunavanjem prej brezplačnih storitev. Muskove poteze so med drugim vodile v velik padec oglaševalskih prihodkov.

Družbeno omrežje Twitter je nedavno dobilo neposrednega tekmeca. Ameriški spletni velikan Meta, pod okrilje katerega med drugim spada Facebook, je namreč predstavil aplikacijo Threads.

Aplikacija, ki še ni na voljo uporabnikom v EU-ju, je postala najhitreje rastoča aplikacija, potem ko je v samo petih dneh pridobila 100 milijonov uporabnikov. S tem je prehitela klepetalnega robota ChatGPT, ki je za dosego te številke potreboval dva meseca. Musk je Meti zaradi domnevne kraje intelektualne lastnine zagrozil s tožbo.