Nesrečen konec preizkusa. Foto: Reuters
Nesrečen konec preizkusa. Foto: Reuters

Kot je pojasnil Musk, so kljub nesrečnemu koncu med misijo dobili vse potrebno podatke, tako da je preizkus označil za uspešnega. Cilj tokratnega preizkusa prototipa je bil doseči višino 12.500 metrov, pri čemer so raketo prvič poganjali novorazviti SpaceX-ovi motorji raptor. Kot poroča Reuters, za zdaj ni znano, ali je raketa dosegla omenjeno višino.

Preizkus novega prototipa rakete SpaceX je bil sicer predviden za torek, a so ga zaradi težav z motorjem odpovedali le 1,3 sekunde pred izstrelitvijo.

SpaceX serijsko izdeluje prototipe Starshipa, cilj je bil, da bi eden izmed njih predvidoma letos opravil 20-kilometrski skok, in če bo za podjetje šlo vse po sreči, tudi polet v vesolje, torej nad višino 100 kilometrov. Celotni Starship bo velik 120,09 metra. Nasa je za njegov razvoj namenila 135 milijonov dolarjev, finančno pa je podprla tudi načrte Muskovih tekmecev, Blue Origina, ki je v lasti Amazonovega lastnika Jeffa Bezosa, in Dyneticsa, ki je v lasti Leidosa. Trojica si prizadeva za pogodbe z Naso v okviru programa Artemis, ki predvideva obsežno človekovo raziskovanje Lune v prihodnjem desetletju. Cilj Američanov je vrniti človeka na Luno do leta 2024.

Muskov načrt je, da bi Starship nekoč prevažal ljudi in sto ton tovora na Luno in Mars, pri čemer si želi, da bi bila raketa v celoti namenjena večkratni uporabi.