Pri upadu rodnosti ne gre toliko za zdravstvene težave (neplodnost), ampak splet različnih dejavnikov. Foto: Reuters
Pri upadu rodnosti ne gre toliko za zdravstvene težave (neplodnost), ampak splet različnih dejavnikov. Foto: Reuters

"V študiji me je presenetila ugotovitev, koliko na življenje modernega človeka vplivajo fosilna goriva. Pa v tej smeri sploh ne razmišljamo. Ko kupimo nov par čevljev, ne pomislimo, da so izdelana iz fosilnih goriv," pravi Niels Erik Skakkebæk, profesor z univerze v Kobenhavnu in vodja študije, objavljene v Nature Reviews Endocrinology.

A vendar, fosilna goriva so vseprisotna. Njihove sledi so potrdili v naši krvi, v urinu, semenski tekočini, posteljici ploda, v materinem mleku kot tudi v maščobnem tkivu, poroča Guardian.

Številna onesnaženja, povzročena zaradi fosilnih goriv, so namreč endokrini motilci, kar pomeni, da vplivajo na hormonsko ravnovesje in imajo negativen vpliv na reprodukcijo.

Sorodna novica Odkritje kontracepcijske tablete med največjimi prelomnicami 20. stoletja

"Iz mnogih študij, narejenih na živalih, vemo, da lahko plastika in kemikalije vplivajo na njihovo reprodukcijo," nadaljuje profesor, ki poudarja, da tovrstnih študij sicer iz etičnih razlogov ne morejo izvesti na ljudeh, "a vendar vemo dovolj že iz študij, narejenih na živalih".

Te analize pa kažejo, da so podgane in miši podvržene genetskim spremembam, kadar so izpostavljene endokrinim motnjam, ki ji povzročajo strupene kemikalije. To pa vpliva na njihovo reprodukcijo. In čeprav tovrstnih raziskav, ki bi bile izvedene na človeka, ni veliko, so pokazale, da so kemikalije, ki povzročajo endokrine motnje, povezane z boleznimi, ki prizadenejo predvsem moške reproduktivne organe.

Manj zanositev že pred uvedbo kontracepcijske tablete

Pri ljudeh je nižja stopnja rodnosti sicer povezana predvsem s kulturnimi in družbenoekonomskimi dejavniki, kot so: večja dostopnost do načrtovanega starševstva, kontracepcija in splav, spreminjajoča se vloga žensk v družbi, izobrazba in pozen vstop na trg dela so del razloga, da se vse več ljudi pozneje odloča za starševstvo.

A podatki kažejo, da je bilo manj zanositev že pred uvedbo kontracepcijsko tabletko, ki so jo razvijali v 50. letih prejšnjega stoletja, njeno klinično uporabo pa je Ameriška agencija za hrano in zdravila (FDA) odobrila 9. maja 1960.

Poleg tega pa se je skupno število splavov v preteklih letih znižalo, medtem ko se je število namernih prekinitev nosečnosti od leta 1990 zvišalo za med enim in dvema odstotkoma.

Več prezgodnjih pubertet in raka mod

Več raziskav je ob tem potrdilo višjo stopnjo neplodnosti iz bioloških vzrokov.

Vsako leto je recimo potrjenih 74.000 primerov raka mod, nezadostne kakovosti semenske tekočine in ženskih jajčec, prezgodnje pubertete pri dekletih, kot tudi zvišanja števila prirojenih malformacij tako ženskih kot moških spolovil.

Kot poroča Guardian, takšnega trenda ni mogoče iskati v vzrokih, povezanih z genetsko zasnovo, saj evolucijske spremembe potekajo počasneje in v daljšem časovnem obdobju.

Ravno zato so danski raziskovalci pozvali znanstveno skupnost k preučitvi vplivov, ki nastanejo zaradi izpostavljenosti nevarnim, kemičnim onesnaževalcem okolja, kot so fosilna goriva, in ki so v uporabi vse od industrijske revolucije dalje.