Številni mladi nad delom v znanosti obupajo, saj je delo prekarno in vezano na projekte. Foto: Pixabay
Številni mladi nad delom v znanosti obupajo, saj je delo prekarno in vezano na projekte. Foto: Pixabay

A razmere za vrhunsko znanost so pri nas še vedno daleč od idealnih, saj zanimanje za doktorski študij v okviru mladih raziskovalcev upada, številni mladi pa nad delom v znanosti obupajo, saj je delo prekarno in vezano na projekte.

Mladi raziskovalci in asistenti, ki so bili do pred kratkim v 32. plačnem razredu, so si na pogajanjih pretekli mesec zagotovili dvig osnovne plače na vsaj 35. plačni razred oziroma s 1. aprilom letos na 36. plačni razred. A to ne odpravlja drugih akutnih težav, kot so negotovost glede poznejše zaposlitve, veriženje pogodb za določen čas in projektno delo, opozarja Marko Gavrilovski, vodja aktiva mladih raziskovalcev in asistentov pri Svizu.

"Država nima vizije, kaj želi z mladimi raziskovalci po zaključku študija početi, podobno je z asistenti, ki so na fakultetah velikokrat deklice za vse," je dejal Gavrilovski.

Z drugimi besedami, po končanem doktoratu ni sistemske perspektive, kako iz raziskovalcev na začetku karierne poti narediti vrhunske znanstvenike, je povedala Maya Petek, podpredsednica društva Mlada akademija in raziskovalka na mariborski medicinski fakulteti. "Mladi morajo dobiti odgovornost, delo, prostor in sredstva, da bodo lahko razvijali svoje raziskovalne ideje," je povedala.

Minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igor Papič je spomnil na povečan obseg financiranja za področje znanosti, lani je bilo na voljo 308 milijonov, letos so se sredstva Javne agencije za raziskovalno dejavnost povišala za 58 milijonov evrov, prihodnje leto je predvidenih 440 milijonov.

"Imamo tri stopnje projektov, ki jih organizira ARRS, se pravi za nekoga na začetku kariere, nekoga na sredini in tiste najizkušenejše. Se pravi, da damo tudi mladim možnost, da se takoj začnejo prijavljati na razpise in tako skrbijo za svoje financiranje," je navedel Papič.

Na določenih področjih, kot sta računalništvo in informatika, bo trend odhajanja mladih v industrijo, kjer so pogoji mnogo boljši, tudi z nadaljnjimi dvigi plač težko ustaviti. Potrebne bodo sistemske rešitve, ki pa terjajo svoj čas, je še dodal minister Papič.