Naprava MOXIE. Foto: Nasa/JPL
Naprava MOXIE. Foto: Nasa/JPL
Samohodno vozilo Perseverance. Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS
Samohodno vozilo Perseverance. Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Perseverance (Vztrajnost) je v torek prvič pognal svoj instrument MOXIE, neke vrste obrnjeno gorivno celico. Izid: v eni uri je proizvedel 5,4 grama kisika, sporoča Nasa.

Količina je zanemarljiva, a Nasa je zadovoljna, da tehnologija deluje, saj bo koristna v prihodnosti.

MOXIE je velik kot mikrovalovna pečica. S pomočjo električne energije iz sončnih celic razbija ogljikov dioksid na ogljikov monoksid in kisik. Tehnologijo so več let testirali na Mednarodni vesoljski postaji, a ni bilo nujno, da bo primerna tudi za atmosfero Marsa. Ta je redkejša, pritisk znaša le 0,6 odstotka pritiska atmosfere na Zemlji tik nad vodno gladino. Kar 96 odstotkov je ogljikovega dioksida, kisika pa je le 0,14 odstotka.

Krajevna proizvodnja kisika reši kup težav. Najprej: pošiljati zaloge na Mars je izjemno drago, vsak kilogram šteje, ljudje pa morajo dihati. Nasa ocenjuje, da bi posadka v enem letu bivanja na Marsu predihala okoli tono kisika.

Drugič, marsovski prišleki bodo najbrž želeli tudi domov, nazaj na Zemljo. Za to bodo potrebovali raketo, ki jih bo pognala v nebo, predvsem pa veliko goriva in kisika; po predvidevanjih Nase 7 ton prvega in 25 ton drugega. Lokalni rezervoar bo prišel zelo prav.

A tudi če bi Nasa poslala veliko kisika na Mars, je še vedno potrebna rezerva za primer sile. Kaj, če vesoljska tovorna ladje skrene s poti ali se uniči ob pristanku? Na vesoljskih odpravah je nujna redundanca, večkratnik potrebnih zmogljivosti in zalog. In MOXIE tukaj obeta. Proizvodnja je sicer počasna, ampak Nasa bi naredila precej 100-krat večjo, "industrijsko verzijo" naprave, poleg tega bi lahko delovala več let pred prihodom astronavtov. Skozi čas se nabere.

MOXIE je "pečica", saj se pri pretvorbi segreje na kar 800 stopinj Celzija. Med drugim je narejen iz nikljeve zlitine in zlata.

Njegova načrtovana proizvodnja je 10 gramov kisika na uro. Tokrat je proizvedel skoraj polovico manj. A inženirji ga niso želeli pognati do konca, saj je šlo za uvodni preizkus, sledilo jih bo še najmanj osem.

Nasa načrtuje prvo marsovsko misijo s posadko v prihodnjem desetletju. Ta misija sicer ne bi pristala, temveč bi astronavti šli okoli Marsa in nazaj. Poleg tega se časovnica nenehno zamika, projekt je še dražji od raziskovanja Lune, namensko tehnologijo šele počasi razvijajo, zato vse skupaj visi v zraku.

Kmalu drugi polet marsovskega helikopterja

Sorodna novica Helikopter Ingenuity opravil svoj prvi polet na Marsu

Z roverjem Vztrajnost je na Mars prispel tudi majhen, 1,8-kilogramski vijakar Ingenuity (Iznajdljivost). V ponedeljek je opravil prvi polet, s tem pa tudi prvi nadzorovani polet s pogonom po ozračju katerega koli planeta (razen, če to nekje počnejo Nezemljani). Naslednji polet bo že ta četrtek. Razlika? Vijakar Iznajdljivost se bo povzpel 2 metra višje, do 5 metrov, na kratko obstal, se nagnil in odšel dva metra vstran, se spet ustavil, fotografiral okoli in se nato vrnil na mesto vzleta.