Prizor z izstrelitve leta 2021. Foto: Reuters
Prizor z izstrelitve leta 2021. Foto: Reuters

Raketa Ariane 5 je pozno ponoči v vesolje poletela z vesoljskega izstrelišča Kourou v Francoski Gvajani. To je bil njen 117. in hkrati zadnji polet, raketa pa je v vesolje uspešno ponesla francoski vojaški in nemški telekomunikacijski satelit, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Polet je potekal brez težav, spremljalo ga je več sto gledalcev. Izstrelitev vojaškega satelita je francoski obrambni minister Sebastien Lecornu označil kot pomembno prelomnico za francoske oborožene sile.

V svoji dolgi zgodovini se je raketa Ariane 5 hitro razvila v eno vodilnih na svetovnem trgu za prevoz telekomunikacijskih satelitov. Med pomembnimi misijami nosilne rakete so bile izstrelitev teleskopa James Webb leta 2021, izstrelitev sonde BepiColombo leta 2018, ki je nato na Zemljo poslala prve posnetke Merkurja, in izstrelitve satelitov za evropski navigacijski sistem Galileo.

Z zadnjim poletom Ariane 5 se je Evropa zdaj v kontekstu naraščajoče svetovne konkurence nepričakovano znašla brez pravega načina za samostojno izstrelitev težjih tovorov v vesolje.

Evropski vesoljski program trenutno pestita dva huda udarca, in sicer večletne zamude pri vzpostavitvi naslednje generacije raket Ariane 6 in lanski neuspeli prvi komercialni polet rakete Vega-C.

Izstrelitev raket Ariane 6 je bila prvotno načrtovana že za leto 2020, Evropska vesoljska agencija (ESA) pa si zdaj prizadeva izstrelitev izvesti do konca letošnjega leta.

V vmesnem času se je ESA za polete s težkim tovorom zanašala predvsem na rusko plovilo Sojuz, a je Rusija v odziv na sankcije, uvedene zaradi invazije v Ukrajini, prekinila sodelovanje z agencijo. Število izstrelitev iz Kourouja pa se je s 15 v letu 2021 zmanjšalo na šest leta 2022.