Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Zavod Rudolfovo - Znanstveno in tehnološko središče Novo mesto bo po navedbah ministrstva za izobraževanje ustvarjal ekosistem novih malih in srednjih podjetij, ki bodo visoko inovativna. Gre za prvi javni raziskovalni zavod v jugovzhodni Sloveniji, z njim pa želijo omogočiti sodelovanje z že obstoječimi podjetji, povečati javna vlaganja v regijsko razvojno družbo in število raziskovalcev v regiji, pravijo v uradu vlade za komuniciranje.

Po poročanju časnika Večer naj bi vlada inštitutu - katerega idejni vodja je Borut Rončević, direktor direktorata za visoko šolstvo na ministrstvu v času druge Janševe vlade ter predsednik nadzornega sveta RTV Slovenija - ob zagonu namenila še več denarja, kot je bilo predvideno sprva. Za prvo leto namesto 1,75 milijona evrov 2,6 milijona, v dveh letih skupno 5,2 milijona evrov.

Vlada je danes na dopisni seji odločila, da bo s 1. aprilom za vršilca dolžnosti direktorja javnega raziskovalnega zavoda imenovan Rončević, ki bo nalogo opravljal do imenovanja direktorja, vendar največ za eno leto. Kot so sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, je vršilec dolžnosti pooblaščen, da opravi priprave za začetek dela zavoda ter organizira delo oziroma poslovanje zavoda.

"Ministrstvo je radikalno poseglo v znanstveno raziskovalno krajino"

Na ustanovitev zavoda so se odzvali v rektorski konferenci in Koordinaciji samostojnih raziskovalnih inštitutov Slovenije (KOsRIS). "Šesti največji javni raziskovalni zavod v Sloveniji je vlada ustanovila brez razpisov in evalvacij raziskovalnih programov," so poudarili. Pričakujejo jasne in merljive rezultate, primerljive na evropski ravni in z ostalimi javnimi raziskovalnimi zavodi, ki imajo enak delež financiranja. "Odločno nasprotujemo nameri, da se sredstva brez javnih razpisov in ustreznih evalvacij raziskovalnih programov, ki smo jih opravile vse ostale raziskovalne organizacije, prenese v stabilno financiranje novega zavoda," so zapisali.

Prejšnji teden je sicer državni zbor potrdil Resolucijo o znanstvenoraziskovalni in inovacijski strategiji Slovenije 2030, ki postavlja nove temelje za razvoj znanstvenoraziskovalne in inovacijske dejavnosti v tem desetletju. "Dokument je nastal v dialogu s širokim krogom deležnikov, tako strokovne kot splošne javnosti," so za MMC dejali na ministrstvu za izobraževanje. A rektorska konferenca in KOsRIS izpostavljata, da je ministrstvo v času njenega sprejemanja poudarjalo ravno potrebo po združevanju raziskovalnih zmogljivosti, hkrati pa je vlada brez kakršnihkoli posvetovanj ali razprave ustanovila zavod Rudolfovo.

"Ministrstvo je s predlogi ustanovitve novega inštituta, ustanovitvijo Pomurske akademske znanstvene unije in še nedorečenimi načrti o ustanavljanju novih inštitutov in univerz radikalno poseglo v znanstveno raziskovalno krajino," so opozorili. Prepričani so, da bi ustanovitev novega javnega zavoda bi morala biti zadnji korak, ki bi sledil razpravi o vsebinskih potrebah na svetu za znanost in tehnologijo, javnemu razpisu, ki bi pokrival novo identificirane raziskovalne potrebe, ter preliminarnem akreditacijskem postopku, s katerim bi uskladili vsebinska področja in predvideli kadrovske potrebe ter infrastrukturne zmogljivosti.

Ministrstvo: Ne bo oškodovan noben od že obstoječih zavodov

"Ustanovitev novega inštituta je nesmiselna, nerazvojna, nepremišljena, predvsem pa ne naslavlja aktualnih družbenih izzivov. Ustrezne temelje za iskanje odgovora nanje imajo že obstoječe raziskovalne inštitucije, ki od ministrstva in vlade pričakujejo avtonomijo v znanstveno raziskovalni skupnosti, zagotovitev ustreznih pogojev za delo in zadostna sredstva za doseganje razvojnih ciljev," so podčrtali. Ob tem so vlado in ministrstvo pozvali, naj poskrbita za normalno delovanje obstoječih akademskih inštitucij, ki imajo dokazane mednarodno odlične dosežke.

Na ministrstvu za izobraževanje na to odgovarjajo, da se zaradi "ustanovitve prvega in edinega javnega raziskovalnega zavoda Rudolfovo v vzhodni kohezijski regiji ne bo oškodovan noben od že obstoječih javnih raziskovalnih zavodov. Ustanovljen je s ciljem podpreti tehnološki razvoj in inovativnost Jugovzhodne Slovenije in Kohezijske regije Vzhodna Slovenija, s tem pa tudi celotne Slovenije."

Še ena javna univerza?

V visokošolskem sindikatu pa se sprašujejo, ali spada ustanovitev tega zavoda v kontekst ustanavljanja javne novomeške univerze. Državni zbor bo namreč v četrtek na izredni seji med drugim obravnavl tudi predlog o preoblikovanju samostojnega visokošolskega zavoda Fakulteta za industrijski inženiring Novo mesto v javni zavod, ki so ga vložili poslanci SDS-a in NSi-ja. "Skupaj s preoblikovanjem Visoke šole Grm v javni zavod oktobra lani in z razširitvijo študijskih področij FIŠ, kar je DZ omogočil marca lani, so izpolnjeni pogoji za ustanovitev še ene javne univerze," je prepričan predsednik Visokošolskega sindikata Slovenije Gorazd Kovačič.