Raziskava je proučila, kakšne so razlike med branjem s papirja in branjem z digitalnih zaslonov. Foto: BoBo
Raziskava je proučila, kakšne so razlike med branjem s papirja in branjem z digitalnih zaslonov. Foto: BoBo

Številne starše skrbi, da njihovi otroci predolgo uporabljajo prenosne telefone, tablice in računalnike, pri tem pa pozabljajo, da digitalne naprave prepogosto uporabljajo tudi sami, so sporočili iz Safe.si, ki je točka ozaveščanja o varni rabi interneta in deluje v okviru ljubljanske fakultete za družbene vede. Ob svetovnem dnevu varne rabe interneta so začeli kampanjo, s katero želijo starše opozoriti na pretirano uporabo prenosnih telefonov.

"Medtem ko svojim otrokom omejujejo in prepovedujejo uporabo, sami mobilne telefone uporabljajo med kosilom, večerjo, zvečer v postelji, med igro in pogovorom z otroki, celo med vožnjo in med mnogimi drugimi dejavnostmi. S tem dajejo otrokom po eni strani slab zgled, po drugi strani pa jim zaradi tega ne nudijo pozornosti in druženja, ki si ju otroci želijo in tudi nujno potrebujejo," so opozorili.

Na to problematiko želijo opozoriti s kampanjo, ki so jo poimenovali Imata starša raje svoj telefon kot mene? V sklopu kampanje bodo slovenskim pediatrom, vrtcem in drugim zainteresiranim razdelili plakate, s katerimi skušajo starše spodbuditi k premisleku o pretirani uporabi prenosnih telefonov. Plakati bodo februarja, ki je mesec varne rabe medmrežja, viseli tudi na izbranih krajih v večjih slovenskih mestih.

TikTok: privlačen, a nevaren

V Safe.si so pripravili tudi priročnik z desetimi praktičnimi nasveti za starše, kako naj ustrezno in varno vpeljejo otroke v digitalni svet. Gre za prevod priročnika, ki ga je pripravila avstrijska točka ozaveščanja o varni rabi medmrežja. Priročnik bodo starši dobili brezplačno na predavanjih o varni rabi medmrežja za starše predšolskih otrok, ki jih bodo organizirali vrtci, elektronska oblika pa je dostopna na spletnih straneh Safe.si.

Deset nasvetov za starše otrok

Deset nasvetov za starše otrok, starih od treh do šestih let: 1. Uživajte v času, ko ste skupaj, 2. Bodite dober zgled, 3. Poskrbite, da bodo naprave varne za otroke, 4. Izberite le nekaj dobrih aplikacij, 5. Upoštevajte starostne omejitve, 6. Nikoli naj ne bo YouTube zamenjava za varuško, 7. Nikoli na dajajte otroških fotografij na internet, 8. Bodite pozorni na znake, 9. Ostanite mirni v situacijah, ki lahko privedejo do prepira, 10. Zabavajte se skupaj.

Dan varne rabe interneta več kot 150 držav zaznamuje drugi torek v februarju. Po svetu je vsako leto organiziranih na stotine dogodkov z namenom dviga ozaveščenosti o varni uporabi spletnih tehnologij. Dan varne rabe interneta je osrednji dogodek evropske mreže centrov za varnejši internet betterinternetforkids.eu. V mreži od leta 2005 deluje tudi slovenski Center za varnejši internet, v sklopu katerega je uporabnikom med drugim na voljo točka ozaveščanja o varni rabi interneta in novih tehnologij Safe.si.

Mami, a mi daš telefon?