Elon Musk je znova pokazal, da ni ravno običajni podjetnik, ki vedno pazi na izrečeno. Foto: Reuters
Elon Musk je znova pokazal, da ni ravno običajni podjetnik, ki vedno pazi na izrečeno. Foto: Reuters

Na konferenčnem klicu ob poslovnih izidih prvega četrtletja 2020 je Elon Musk v pogovoru z analitiki dejal, da je "fašistično", da ljudje ne moremo zapustiti svojih domov.

Da ljudem rečejo, da ne smejo zapustiti domov in bodo aretirani, če jih, to je fašistično. To ni demokratično, to ni svoboda. Vrnite ljudem za vraga njihovo svobodo.

Elon Musk

"Da ljudem rečejo, da ne smejo zapustiti domov in bodo aretirani, če jih, to je fašistično. To ni demokratično, to ni svoboda. Vrnite ljudem za vraga njihovo svobodo," je bil besen Musk med pregledom poslovanja Tesle med januarjem in marcem 2020. Vprašanje zaprtja zaradi izbruha pandemije je v ustanovitelju in največjem posameznem lastniku vodilnega proizvajalca električnih avtomobilov na svetu vzbudilo čustveni izbruh s kopico kletvic.

Muskova jeza je razumljiva, saj je ogrožen njegov veliki načrt dobičkonosnosti Tesle, ki po njegovih obljubah ne bi več izkazovala izgub ob posameznih četrtletjih, s čimer bi se ohranila izjemna vrednost Tesle.

Do konca maja brez tovarne v Freemontu
Prav na dan konferenčnega klica za prvo četrtletje je namreč Kalifornija podaljšala zaprtje države, po katerem guvernerjev ukaz #ostanidoma ostaja v veljavi vse do konca maja. S tem bo do maja tudi zaprta glavna Teslova tovarna v Freemontu, kjer so proizvodnjo ustavili šele 24. marca, brez nje pa verjetno najrazvpitejši proizvajalec avtomobilov ne more skleniti četrtletja pozitivno.

Ob do konca maja zaprti tovarni v Freemontu mora Tesla zdaj vse staviti na tovarno v Šanghaju, kjer pa se proizvaja le model 3. Za drugo četrtletje načrtujejo dvig proizvodnje na štiri tisoč avtomobilov tedensko. Foto: Reuters
Ob do konca maja zaprti tovarni v Freemontu mora Tesla zdaj vse staviti na tovarno v Šanghaju, kjer pa se proizvaja le model 3. Za drugo četrtletje načrtujejo dvig proizvodnje na štiri tisoč avtomobilov tedensko. Foto: Reuters

Rekordno četrtletje, tudi zaradi modela Y
Izidi prvega četrtletja so bili za Teslo sicer fantastični: prihodek je znašal skoraj šest milijard dolarjev, s čimer so prekosili napovedi analitikov, hkrati pa so zaznali tretje zaporedno dobičkonosno četrtletje s 16 milijoni dolarjev čistega dobička. Po objavi izidov in tudi Muskovem izbruhu pa je cena delnic Tesle poskočila za 8,8 odstotka, na 871 dolarjev na delnico.

V preteklem četrtletju so začeli dostavljati model Y, hkrati se je že vnovično zagnala proizvodnja v Šanghaju na Kitajskem, kjer bodo skušali v drugem četrtletju močno dvigniti število narejenih avtomobilov na štiri tisoč modelov 3 na teden.

Zaprtje krši človekovo svobodo in ustavo
"Zaskrbljeni smo, da ne bomo mogli nadaljevati proizvodnje v Bay Arei, kar je velika grožnja. Podaljšanje zaprtja vsakdanjega življenja, odkrito rečeno, prisilno zaprtje ljudi v njihove domove je proti njihovim ustavnim pravicam. Po mojem mnenju krši človekovo svobodo na tako grozen in napačen način, da to ni to, zakaj so ljudje prišli v Ameriko in zgradili to državo,"
je bil oster Musk, ki je sam rojen v Južni Afriki, kjer je preživel otroštvo, nato pa se je preselil in šolal v Kanadi, po zgodnjem uspehu v spletnem podjetništvu pa nadaljeval pot v ZDA.

Tesla bo prestala nevihto, številni, zlasti manjši, pa ne
"To bo močno škodovalo ne samo Tesli, temveč številnim drugim podjetjem. Medtem ko bo Tesla prestala nevihto, je številna podjetja, zlasti manjša, ne bodo,"
svari Musk, ki je zdaj odvisen od odločitev Kalifornije, in ne zvezne vlade. S 30. aprilom se sicer izteka priporočilo Trumpove Bele hiše glede omejevanja socialnih stikov, a končna in odločilna beseda glede ukrepov je v rokah guvernerjev.

Mark Zuckerberg nasprotno podpira ukrepe zvezne države Kalifornija, kjer dela večina zaposlenih tako pri Facebooku kot Tesli. Foto: Reuters
Mark Zuckerberg nasprotno podpira ukrepe zvezne države Kalifornija, kjer dela večina zaposlenih tako pri Facebooku kot Tesli. Foto: Reuters

Zuckerberg se boji novih izbruhov in zaprtij
Povsem nasprotno stališče je v svojem konferenčnem klicu ob prvem četrtletju podal drugi vplivnež iz Silicijeve doline. Mark Zuckerberg je kot ustanovitelj in največji posamični lastnik Facebooka izrazil zaskrbljenost nad opuščanjem ukrepov družbenega oddaljevanja in odpravo zaprtja v marsikateri zvezni državi.

"Skrbi me, da bo ponovno odprtje nekaterih mest prehitro, še preden se bo stopnja okužb spustila pod potrebno minimalno raven. To skorajda zagotavlja ponovne izbruhe in dolgoročno poslabšanje tako zdravstvenih kot gospodarskih napovedi," je dejal Zuckerberg, ki je obenem tudi pooudaril, da bo gospodarska kriza, ki jo je sprožila pandemija, dolgotrajnejša, kot se pričakuje.

V letu dni FB podvojil prihodke
Facebook je v prvi četrtini zaslužil 4,9 milijarde dolarjev oz. dvakrat več kot pred letom dni v tem obdobju. Število uporabnikov je naraslo za 10 odstotkov, na 2,6 milijarde uporabnikov, medtem ko so analitiki napovedovali 2,55 milijarde uporabnikov. Delnica Facebooka se je podražila za 6,1 odstotka, na 194 dolarjev.

Osebno sta se Zuckeberg in Musk v preteklosti zapletla okoli vprašanja umetne inteligence, pri čemer je Musk opozarjal na nevarnost ter skupno in transparentno delovanje na tem področju. Na drugi strani je Zuckerberg zavrnil Muskova opozorila in zavrnil trditve, da lahko postane umetna inteligenca nevarnost človeštvu.

Razlika: eden prodaja avtomobile, drugi družbeno omrežje
A pri zdajšnjih nasprotnih stališčih gre tudi za praktičnost in naravo njunih proizvodov: Muskova Tesla izdeluje otipljive izdelke, ki jih ljudje uporabljajo za prevoz, medtem ko Zuckerbergov Facebook živi na spletu, ki je ob zaprtjih po svetu postal hrbtenica tako komunikacije kot nakupov.