Superračinalnik EuroHPC Vega, ki ga imajo na Institutu informacijskih znanosti v Mariboru, spada med najzmogljivejše superračunalnike na svetu. Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Superračinalnik EuroHPC Vega, ki ga imajo na Institutu informacijskih znanosti v Mariboru, spada med najzmogljivejše superračunalnike na svetu. Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Obiskovalci si lahko ogledajo tudi superračunalnike, kot so Arctur-2 v podjetju Arctur v Novi Gorici, superračunalniške gruče Akademske in raziskovalne mreže Slovenije – Arnesa ter Instituta Jožef Stefan na Teslovi ulici v Ljubljani in HPC Trdina na Fakulteti za informacijske študije v Novem mestu, so sporočili iz slovenskega supperračunalniškega konzorcija.

Program vsakega ogleda sestavljajo različne predstavitve. Obiskovalci tako lahko spoznajo tehnologijo in njeno uporabo, razvoj superračunalništva v Sloveniji, strokovnjaki pa jim pokažejo tudi, kako uporabljati superračunalnike.

Zaradi prostorskih omejitev in izpolnjevanja zahtevanih pogojev superračunalniška središča sprejemajo omejeno število obiskovalcev. V primeru prevelikega zanimanja bodo morali število prijav omejiti. Za vse tiste, ki se dogodka ne boste mogli udeležiti na kateri od lokacij, bodo ob 17. uri pripravili predstavitev Vege in drugih slovenskih superračunalnikov s prenosom v živo.

Računalniška središča povezana v skupno omrežje

Slovenska superračunalniška središča tesno sodelujejo in se povezujejo med sabo. Foto: BoBo/Bor Slana
Slovenska superračunalniška središča tesno sodelujejo in se povezujejo med sabo. Foto: BoBo/Bor Slana

V Sloveniji imamo številne superračunalnike. Od leta 2009 ustanove in uporabniki tesno sodelujejo, organizirali so se kot konzorcij SLING – Slovensko nacionalno superračunalniško omrežje, ki ga vodijo v okviru javnega zavoda Arnes.

SLING raziskovalcem omogoča preprost, standardiziran dostop do infrastrukture za porazdeljeno računanje in obdelavo podatkov, tako da lahko uporabljajo procesorske enote, omrežne povezave in diskovne kapacitete številnih računalniških gruč v različnih računskih središčih v Sloveniji in celotnem omrežju Evropske iniciative za računski grid EGI. Večina največjih slovenskih gruč je vključenih v SLING, tako da je mogoče naloge hkrati pošiljati v več gruč, pojasnjujejo v konzorciju.

Povezovanje, sodelovanje in izobraževanje

SLING sodeluje še z mnogo tujimi in mednarodnimi iniciativami, kot so italijanska Societa Big Data in avstrijski Vienna Scientific Cluster in Partnerstvo za napredno računalništvo v Evropi PRACE, ter evropsko superračunalniško pobudo EuroHPC, v kateri so tudi član konzorcija Leonardo, ki v Italiji gradi enega največjih sistemov EuroHPC. SLING podpira tudi največjo slovensko iniciativo na področju superračunalništva, projekt HPC RIVR.

Na Arnesu so z desetimi partnerji v konzorciju SLING vzpostavili tudi slovenski kompetenčni center za superračunalništvo, ki ga v okviru projekta evropskih nacionalnih kompetenčnih centrov EUROCC financira pobuda EuroHPC. Kompetenčni center spodbuja izobraževanje, usposabljanje in povezovanje na področju superračunalništva, za potrebe raziskav v znanosti in industriji, na akademskem področju ter pri zagotavljanju javnih storitev, predvsem prek dviga ravni znanja uporabnikov in splošnega zavedanja, kakšne so prednosti uporabe tovrstne tehnologije.