Foto: BoBo
Foto: BoBo

T-2 v okviru razvojno usmerjenega konzorcija sodeluje s podjetjema Solviks in Flycom Technologies. "Cilj, ki ga zasledujemo, je uporabo najnovejših tehnologij usmeriti v področja umetne inteligence, avtomatizacije procesov, interneta stvari, velepodatkov in tehnologije podaljšane resničnosti (XR)," je na današnji novinarski konferenci v prostorih družbe pojasnil član poslovodstva za področje tehnike in IT-ja Jože Zrimšek.

Konzorcij s projektom soustvarja bolj trajnosten razvoj gospodarstva in družbe, da bosta bolje pripravljena in odpornejša na izzive in priložnosti zelenega in digitalnega prehoda, je dodal.
Skupna vrednost projekta znaša 4,78 milijona evrov. Iz sklada za okrevanje in odpornost so pridobili evropska sredstva v višini 2,2 milijona evrov, sami pa bodo vložili več kot 2,6 milijona evrov lastnih sredstev, so po novinarski konferenci sporočili iz T-2.

"Veseli nas, da so projekt T-2 Pametna mesta 4.0. v EU-ju prepoznali kot pomembnega za digitalno preobrazbo organizacij in njihovih poslovnih funkcij ter za oblikovanje odprtega inovacijskega okolja, ki bo ob razvoju naslednje generacije platforme T-2 Pametna mesta spodbudil nadaljnjo digitalno preobrazbo mestnih storitev ter interakcijo z občani," je dejal Zrimšek.

Projekt sofinancira EU. Foto: BoBo
Projekt sofinancira EU. Foto: BoBo

Enotno upravljanje javnih storitev

Kot je pojasnil vodja oddelka za digitalne transformacije pri T-2 Gašper Žerovnik, bodo z naslednjo generacijo platforme spodbudili celostno digitalizacijo ter omogočili enotno upravljanje javnih storitev, ki jih bo mogoče postopno modularno dograjevati.

Poleg tega bodo s projektom pospešili tudi številne spremembe v gospodarskem sektorju. Z uvedbo digitalnih inovacij, avtomatizacije, robotizacije ter tehnologij četrte in pete industrijske revolucije (4IR in 5IR) bodo pripomogli k povečanju učinkovitosti, produktivnosti in konkurenčnosti vključenih podjetij ter uporabnikov rešitev. To bo partnerjem pomagalo krepiti in optimizirati obstoječe poslovne procese.

Prilagojeno poslovanje partnerjev bo omogočalo vključitev rešitve digitalne identitete pri posameznih konzorcijskih partnerjih. Uvedba e-identitete bo obenem pomenila administrativno razbremenitev, kar je prav tako eden izmed pomembnih ciljev projekta.
Rezultate projekta digitalne preobrazbe bodo izkazovali ključni indikatorji uspešnosti, od same izvedbe inovativnih idej ter novih rešitev, stopnje vključenosti in učinkovitosti posameznih oddelkov in sektorjev, do povečanja vrednosti izdelkov in storitev v odnosu do uporabnikov, pa tudi vrste drugih operativnih ter trajnostnih izboljšav in zagotavljanja kibernetske varnosti v okviru vzpostavitve IT okolja za pametna mesta, so še predstavili v podjetju.