Prizor s kitajske vesoljske postaje Tjangong. Foto: Šinhua
Prizor s kitajske vesoljske postaje Tjangong. Foto: Šinhua

Misija je bila del strategije Kitajske, ki si po pristanku roverja na Marsu in poslanih sondah na Luno prizadeva postati vesoljska velesila, ki bi lahko konkurirala ZDA, piše Slovenska tiskovna agencija.

Kitajski astronavti Džaj Džigang, Je Guangfu in Vang Japing so danes (sobota) malo pred 10. uro po krajevnem času po šestih mesecih bivanja na krovu kitajske vesoljske postaje Tiangong varno pristali, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Trojica se je v vesolje odpravila oktobra lani. Izstrelitev je potekala v puščavi Gobi na severozahodu Kitajske in predstavlja drugo od štirih misij s posadko v letih 2021–2022, poslanih za sestavo prve stalne kitajske vesoljske postaje Tiangong, kar v prevodu pomeni "nebeška palača".

Tiangong je trenutno samo en modul v orbiti, počasi bodo dodajali nove. Podoba je računalniška ponazoritev. Foto: CMSE/China Manned Space Engineering Office
Tiangong je trenutno samo en modul v orbiti, počasi bodo dodajali nove. Podoba je računalniška ponazoritev. Foto: CMSE/China Manned Space Engineering Office

Tajkonavti so v času bivanja v orbiti opravili dva vesoljska sprehoda, izvedli številne znanstvene raziskave, namestili opremo in preizkusili tehnologije za prihodnjo gradnjo. Zadnjih nekaj tednov misije pa so porabili za urejanje in pripravo prostorov vesoljske postaje za posadko prihajajočega plovila Shenzhou-14, ki naj bi ga izstrelili v prihodnjih mesecih.

Kitajska kot drugo največje gospodarstvo na svetu vlaga milijarde v svoj vesoljski program, pri čemer upa, da bo letos vzpostavila lastno vesoljsko postajo s stalno posadko. Država je prehodila dolgo pot, da bi dohitela ZDA in Rusijo, katerih astronavti in kozmonavti imajo desetletja izkušenj z raziskovanjem vesolja.

Sorodna novica Kitajska gradi vesoljsko postajo in kopira Starship, umrl je Michael Collins (Apollo 11)

Poleg vesoljske postaje Peking načrtuje tudi gradnjo baze na Luni, državna nacionalna vesoljska agencija pa je sporočila, da namerava do leta 2029 izvesti lunarno misijo s posadko.
Kitajska je že od leta 2011 izključena z Mednarodne vesoljske postaje, ZDA pa so ji prepovedale sodelovanje z vesoljsko agencijo Nasa.

Peking sicer ne namerava uporabljati svoje vesoljske postaje za sodelovanje v takšnem obsegu kot MVP, vendar je sporočil, da je odprt za sodelovanje s tujino, čeprav obseg tega sodelovanja za zdaj še ni jasen.

Vrnitev kitajskih astronavtov