1. Ariane 5 se je proslavila, Webb še ne

Druga stopnja rakete je s kamero ujela postavitev panela sončnih celic, ki se je sprožil hitreje od pričakovanj. Foto: ArianeSpace
Druga stopnja rakete je s kamero ujela postavitev panela sončnih celic, ki se je sprožil hitreje od pričakovanj. Foto: ArianeSpace

Vesoljski teleskop James Webb je v vesolju. Izstreljen je bil v soboto ob 13.20 po našem času na raketi Ariane 5. Dogodek je bil tako napet, da se je napovedovalki vseh 27 minut poleta tresel glas. Minil pa je brez kakršnih koli težav, ali "nominalno". Evropa je odlično opravila svoj del in dragoceni, 9 milijard evrov vredni tovor oddala na samostojno pot. Ariane 5 je izvedla bržkone svojo najpomembnejšo misijo v zgodovini in se poslavlja v slogu (pred njo je le še nekaj vzletov, nato pride Ariane 6).

Decollage – vzlet! Foto: ArianeSpace
Decollage – vzlet! Foto: ArianeSpace
Sorodna novica Izstrelitev uspešna: veliki teleskop James Webb je v vesolju, iztegnil je sončne celice
Vabilo bralcem

Smo kakšno pomembno novico izpustili? Vabljeni, da jo prispevate v komentarjih. Najboljše lahko izpostavimo v članku samem. Hvala tudi za kakršne koli pripombe ali opozorila aljosa.masten@rtvslo.si.

Pred Webbom pa je še napetih 29 dni. V raketi je bil zložen, zato se mora razpeti. Postopek je zelo kompleksen. Postaviti morajo anteno, razgrniti veliki senčnik, ohladiti observatorij, iztegniti sekundarno ogledalo, pa postaviti primarno, in seveda pravilno manevrirati, da bo Webb prispel do Lagrangeeve točke 2, ki se nahaja 1,5 milijona kilometrov stran od Zemlje. Ves ta postopek in tudi druge podrobnosti Webba so zajete v članku, objavljenem ob izstrelitvi (povezava desno).

Panel iztegnjen, prvi prižig opravljen

Za njim sta dve pomembni postavitvi. Iztegnil je 6-metrski panel sončnih celic, kar mu zagotavlja električno energijo. V nedeljo ob 1.50 ponoči ob našem času je za 65 minut prižgal pogon, kar ga je usmerilo proti Lagrangeevi točki 2 in nadoknadilo nekaj hitrosti zaradi namerno počasnejše rakete. Prižig je bilo treba izvesti ob natančno določenem času, za vsa ostala sledeča dejanja pa je urnik ohlapen, sporoča ekipa za Webbom.

Postavitev visoko usmerjene antene, sprva načrtovane 2 uri po izstrelitvi, so očitno prestavili na prvi dan (torej enkrat danes, v nedeljo), je razvidno s spletne strani. Webb sicer komunicira z Zemljo, a bržkone prek manj zmogljive antene s širokim snopom.

Nekaj vprašanj sproža predčasna postavitev panela sončnih celic takoj po ločitvi od druge stopnje rakete, kar je bilo vidno na videoprenosu in je presenetilo tudi Nasinega komentatorja. Ker je bil sprožilec računalnik, bi lahko šlo ali za napako, programskega hrošča; ali pa za bolj kompleksno zastavljene sprožitvene pogoje, kot je bilo to predstavljeno radovedni javnosti.

Video: Posnetek izstrelitve

Avdio: Podkast ApolloLajka o Webbu s Tomažem Zwittrom

O mejah možnega – Vesoljski teleskop Jamesa Webba

V orbito okoli L2-ja se bo Webb predvidoma utiril čez mesec dni. Sledi pet mesecev umerjanja observatorija in šele zatem se bodo začela poglavitna znanstvena opazovanja. Po načrtih bo gledal prve generacije zvezd in galaksij, preučeval zvezdne porodnišnice, ugotavljal kemično sestavo ozračij zunajosončnih planetov, oddaljenih teles Osončja, in morda priskrbel kakšno presenečenje. Vsekakor je to teleskop, ki ga znanstvena skupnost z razlogom željno pričakuje že skoraj tri desetletja.

Njegovo pot bomo podrobno spremljali.

Video 2: Kratka ponazoritev postavljanja observatorija

Maruša Bradač in Tomaž Zwitter o izstrelitvi teleskopa James Webb

2. Kemična čistilnica na nebu

Foto: SpaceX
Foto: SpaceX
Dragon in Crew Dragon. Fotografija je nastala septembra. Foto: SpaceX
Dragon in Crew Dragon. Fotografija je nastala septembra. Foto: SpaceX

Ameriško podjetje SpaceX je na Mednarodno vesoljsko postajo (MVP) uspešno dostavilo tovor in pri tem postavilo še en rekord pri večkratni uporabnosti raket.

Raketa Falcon 9 je bila s Floride (ZDA) izstreljenja v ponedeljek ob 23.07 po našem času. Druga stopnja je proti MVP-ju poslala tovorno vesoljsko ladjo Dragon, prva pa je uspešno pristala na robotski ladji. Dragon se je na postajo priklopil v sredo. Dostavil je tri tone tovora, med njimi potrebščine za posadko in plejado znanstvenih eksperimentov. Več o ameriških eksperimentih tukaj, evropskih pa tukaj.

Javnosti lahko izpostavimo "vesoljsko pralnico". Nasa išče način, kako učinkovito čistiti oblačila v vesolju. Astronavti namreč oblačila po večkratni uporabi zavržejo, dostava novih je draga, na astronavta letno skoraj 70 kilogramov. Zato so se z zasebno družbo dogovorili za razvoj orbitalnega detergenta v obliki čistilnega flomastra in čistilnih robčkov. Takšni čistilni pripravki bodo potrebni za dolgotrajne odprave dlje v vesolje.

JPL izpostavlja dva meteorološka instrumenta, podrobno tukaj.

Dragon (CRS-24) bo na MVP-ju ostal predvidoma en mesec in se nato vrnil z dvema tonama tovora.

Sorodna novica Zgodovinski dosežek: raketa SpaceX vzletela in pristala

Simboličen mejnik za SpaceX

To je bila tretja izstrelitev Falcona 9 v zadnjih treh dneh, pa tudi 100. uspešen pristanek prve stopnje, sporoča SpaceX, še vedno edino podjetje, ki rakete pošilja v orbito in jih znova uporabi. Ponovnih uporab je bilo doslej 78 in od leta 2017 predstavljajo 75 odstotkov SpaceXovih izstrelitev.

Letos je bilo 94 odstotkov SpaceXovih izstrelitev Falconov 9 ponovnih uporab.

Prvi pristanek stopnje Falcona 9 je bil leta 2015 (povezava desno).

To je bila tudi 31. SpaceXova izstrelitev letos, s čimer je podjetje podrlo lasten rekord in prehitelo tudi vse države sveta razen Kitajske.

Svoje večkratno uporabne rakete zdaj razvijajo skoraj vse svetovne sile. Medtem SpaceX pripravlja Starship, izstrelitveni sistem, kjer bo večkrat uporabna tudi druga stopnja.

Video 1: SpaceXov posnetek izstrelitve

Video 2: Nasin prenos

Video 3: Posnetek približevanja in priklopa

Potrjena prva povsem zasebna odprava na MVP

SpaceX, Nasa in podjetje Axiom Space so potrdili člane prve povsem zasebne odprave na MVP. Odpravo Axiom-1 bo organiziralo istoimensko podjetje in vsi udeleženci poleta bodo zasebni astronavti: Larry Connor, Mark Pathy, Eytan Stibbe in Michael López-Alegría. Slednji je sicer nekdanji Nasin astronavt. Leteli bodo v SpaceXovi vesoljski ladji Crew Dragon. Izstrelitev bo predvidoma 28. februarja. Več o odpravi v 5. poglavju. Axiom Space sicer namerava na MVP-ju celo postaviti svoj zasebni odsek iz treh modulov.


3. PRISPEVEK UPORABNIKA: SF-SN o napredku Starshipa

V Bocca Chichi kot ponavadi napredek na vseh koncih.

Ta teden so izvedli 3 različno dolge kriogenske preiskuse Boosterja 4. Glede na prve preiskuse Starshipov lahko pričakujemo prvi prižig motorjev (static fire) mogoče še ta teden ali pa v prvem tednu novega leta. Uspešnemu prižigu (verjetno) najprej samo nekaj raptor motorjev bo sledil prvi static fire vseh 29 motorjev hkrati. Motorjev, ki bodo skupaj ustvarili več potiska kot Saturn V s katerim so ZDA šle na Luno in sovjetska pošast N1, ki pa so jo po eksplozijah in uspešnem ameriškem pristanku na Luni ukinili. Rjovenje vseh 29 raptorjev bo tistih nekaj sekund res peklensko glasno.

Dejansko pa hkrati s Booster 4 testirajo ali orbitalna farma goriva lahko brez težav napolni Boosterje. Na posnetkih se celo vidi kako se ohlajen dušik premika od rezervoarja do Boosterja. Namreč nad cevmi se zelo hitro pojavi kondenzacija. V trenutni konfuguraciji naj bi bilo v rezervoarjih dovolj goriva in oksidanta za 2-3 polete. No, glede na zadnje izjave Muska o povečanem številu motorjev pri naslednjih Starshipiv verjetno "samo" za dva poleta.

Napovedana sprememba števila vakuumskih raptor motorjev iz 3 na trenutnem Starshipu 20 na 6 pri naslednjih generacijah bo prinesla tudi povečanje samega Starshipa. Dodatni prostor zaradi tanjše pločevine trupa zgleda ne bo dovolj. Zato naj bi bil "nadgrajeni" Starship namenjen verjetno tudi že letom dalje od orbite od trenutne iteracije večji za 4 obroče trupa (vsaj taka so predvidevanja glede na porabo vakuum motorjev), kar bi višino Starshipa povečalo iz trenutnih 50 metrov na okoli 57 metrov. Več vakuumskih raptor motorjev pomeni dalj trajajoče pospeševanje (in kasneje zaviranje) na poti proti Marsu/Luni. Kar seveda zmanjša čas leta do cilja. Bo pa tudi zanimivo, kako bo Spacex postavil dodatne tri motorje. Namreč postavitev (ali enakomerno ali ap npr v parih) bo močno vplivala na maksimalen premik notranjih treh "navadnih motorjev", ki se jih po premikalo med pristankom na Zemlji in Marsu.

Novi široki hangar tudi lepo napreduje. Predtem dvignjeni kotni deli drugega nivoja so že skoraj dokonca povezani medsabo s prečnimi tramovi, manjka pa še pločevina. Zraven hangarja pravtako že gradijo kotne dele tretjega (od skupno 4-5) nivoja. Za trenutnim visokim hangarjem so prav tako začeli graditi segmente stopnic, za katere se še neve kam jih bodo postavili. Ali jih bodo uporabili pri vzletnem stolpu ali pa za dostop do vrha novega širokega hangarja.

Predvidevanja o združitvi nosu Starshipa 21 s trupom Starshipa 22 trenutno izgledajo vedno bolj pravilna. Namreč "nosni del trupa" (prvih nekaj obročev pod nosom namenjenih tovoru/posadki) Starshipa 22 so spremenili v nov "poskusni tovorni del". Po domače, vanj so vrezali novo preiskusno idejo kako bi se tovorni del Starshipa odpiral.

Prav tako so kamere ujele spremembo v številu obročev pri različnih delih. Predtem je imel spodnji del s thrust puckom 4 obroče ob združitvi thrust pucka s obroči, sedaj jih je imel 3. Seveda pa se neve ali je to samo preiskus drugačnega postopka kako bi lahko hitreje združevali dele trupa zaradi načrtovane povečave Starshipa (da bi v proizvodnjih halah skupaj zvarili drugačno velike segmente in jih potem v srednjem in visokem/široke hangarju združili druge na drugega), ali pa samo naključje.


-SF-SN 2021-12-27T15:09:23+01:00


4. Japonski milijarder se je vrnil na Zemljo

Sorodna novica Rusija se vrača k vesoljskemu turizmu - izkušnjo omogočila japonskemu milijarderju
Bivanje v vesolju šibi mišice in kosti. Foto: Roskozmos
Bivanje v vesolju šibi mišice in kosti. Foto: Roskozmos

Končala se je prva ruska turistična misija v vesolje po dolgem času. Vesoljska ladja Sojuz MS-20 se je z Mednarodne vesoljske postaje (MVP) odklopila v ponedeljek ponoči in dobre tri ure pozneje pristala v kazahstanski stepi, sporoča Roskozmos.

Iz kapsule so se izkrcali Aleksander Misurkin (Roskozmos) in Japonca Jusaku Maezava ter Jozo Hirano. Na vesoljski postaji so bili od srede, 8. decembra (poglavje 1).

Misurkin za TASS napovedal, da bo v roku 50 let cena vozovnice v vesolje primerljiva ceno letalske vozovnice.

Maezava je japonski milijarder in navdušenec nad vesoljem, ki je s tem izpolnil življenjsko željo. Neznano vsoto je odštel zase in za Hirana, njegovega asistetna in snemalca. Na MVP-ju naj bi opravil "sto nalog", kot se je sam izrazil, med drugim je organiziral turnir badmintona v orbiti (poglavje 14). Vse skupaj je ovekovečeno na seriji videoposnetkov.

Po poletu je napovedal, da si želi vrnitve in vesoljskega sprehoda pri MVP-ju.

Video: Kako si umijejo zobe

Maezava se bo v vesolje vrnil leta 2023 na vesoljski ladji Starship (SpaceX). Letel bo okoli Meseca in nazaj. To je seveda odvisno od dejanskega razvoja Starshipa.

Prevoz na tridedensko rehabilitacijo. Foto: Roskozmos
Prevoz na tridedensko rehabilitacijo. Foto: Roskozmos

Maezava je prvi japonski turist v vesolju. Številni mediji sicer poročajo, da ga je že leta 1990 "prehitel" Tojohiro Akijama, novinar, katerega pot je plačal njegov medij TBS. A uradno je bil opredeljen kot "kozmonavt raziskovalec" in je izvajal znanstvene poskuse za številna podjetja.

Po tem, ko so Američani dobili svojo vesoljsko ladjo in ne potujejo več v Sojuzih, se ruski vesoljski program sooča z občutnim upadom prihodkom. Luknjo zdaj polnijo s turisti. Še več, prvi mož Roskozmosa Dimitrij Rogozin je prejšnji teden naznanil povečanje proizvodnje Sojuzov, da bi lahko opravili več poletov in tako služili z vesoljskim turizmom. Za zdaj naj bi zmogli po štiri Sojuze na leto.

Zadnji uraden turistični polet v ruskem vesoljskem programu se je zgodil leta 2009, medtem ko se lahko pohvalijo tudi s prvim turističnim vesoljskim poletom sploh (Dennis Tito).

Poleti z enim poklicnim kozmonavtom in dvema turistoma so zdaj možni tudi zaradi nedavnih nadgradenj vesoljske ladje Sojuz, ki jo lahko zdaj upravlja en sam človek, je poročal portal Russianspaceweb.com.

Video 1: Ukrcanje v Sojuza

Video 2: Odklop

Video 3: Pristanek

To ni edina ruska vesoljska ladja, ki se je ta teden odklopila z MVP-ja. V noči s srede na četrtek se je namreč na svojo poslednjo pot odpravila tovornica Progres M-UM, sporoča Roskozmos.

Oddaljevanje od postaje. Foto: Roskozmos
Oddaljevanje od postaje. Foto: Roskozmos

Progres M-UM je konec novembra do MVP-ja dostavil novi ruski modul Pričal oziroma Privez (poglavje 2). Zdaj je sprostil priklopno mesto za druge vesoljske ladje. Večna Progresa je zgorela v ozračju, posamezni večji kosi so padli v Tihi ocean.

Še ena ruska novička

Ta petek bi morala tretji testni polet opraviti raketa Angara-A5. Po pisanju državne agencije TASS so izstrelitev odpovedali minuto in pol pred prižigom zaradi napake na talni infrastrukturi.

Angara je doslej testno poletela dvakrat, leta 2014 in lani. To je novi up ruske raketne industrije, s katerim nameravajo konkurirati Falconom 9, pa tudi nadomestiti odhajajoče Protone-M.


5. Japonska izstrelitev

23 December 2021 Foto: Mitsubishi
23 December 2021 Foto: Mitsubishi

V sredo smo bili priča precej redki izstrelitvi. Nebo je razsvetlila glavna japonska raketa H-IIA, ki leti po dvakrat na leto, včasih pa sploh ne.

Z izstrelitvenega središča Tanegašima je poletela ob 16.32 po našem času, sporoča korporacija Mitsubishi. 26 minut pozneje je v prenosno geostacionarno tirnico oddala evropski komunikacijski satelit Inmarsat-6.

Videoprenos je kot vedno pri japonskih izstrelitvah spremljala igriva glasba:

H-IIA je 53 metrov visoka in 4 metre široka dvostopenjska raketa na vodik s stranskimi potisniki na trdo gorivo. Odvisno od konfiguracije v nizkozemeljsko tirnico zmore med 10 in 15 tonami tovora. Od leta 2001 je poletela 45-krat z eno samo odpovedjo. Kmalu jo bo nadomestil "bolj ekonomičen" H3. Še ena prilagoditev na cenovni pritisk večkrat uporabnih raket.


6. Izstrelitev rakete Dolgi pohod-7A

V četrtek ob 11.12 po našem času je bila z izstrelišča Wenchang v kitajski provinci Hainan izstreljena raketa Dolgi pohod-7A. V orbito je uspešno dostavila satelita Shiyan-12 01 in Shiyan-12 02, piše državna agencija Šinhua (Xinhua). Satelita sta namenjena "tehnološkim poskusom" in "preučevanju vesoljskega okolja".

Dolgi pohod-7A je 60,7 metra visoka raketa z maso 574 ton ob vzletu. V nizkozemeljsko tirnico zmore največ 13 ton, v prehodno geostacionarno sedem. Razlika med Dolgim pohodom-7 in različico a je v dodani zgornji stopnji rakete Dolgi pohod-3B.

7A je prvič poletel marca lani, ko je odpovedal (poglavje 4), in skupno trikrat.


7. 70 osamljenih planetov

Simbolična fotografija planeta osamelca. Foto: ESO/M. Kornmesser
Simbolična fotografija planeta osamelca. Foto: ESO/M. Kornmesser

S pomočjo Evropskega južnega observatorija (ESO) in vesoljskega teleskopa Gaia so odkrili kar 70 planetov klatežev, sporoča ESO.

Planete klateže je težko najti, ker niso poleg zvezde, ki bi jih osvetljevala. V teoriji naj bi jih domača Galaksija vsebovala milijone, imamo pa samo prgišče bolj ali manj verjetnih kandidatov.

ESO je izkoristil dejstvo, da so nekateri klateži še zelo mladi, posledično vroči in svetijo. Tako je na podlagi deset tisočev posnetkov in stotin ur opazovanj našteli 170 kandidatov in za 70 izmed njih ocenil, da so "pravi" planeti osamelci.

Težava pri iskanju klatežev v tem, da se jih težko loči od rjavih pritlikavk, torej spodletelih zvezd s premajhno maso za zlivanje vodika. Od tod razlika med 170 kandidati in 70 s strani ESO-ja potrjenimi osamelci.

Video 1: Navidezno potovanje do planeta osamelca

Video 2: ESO-jev pojasnilnik


8. NA KRATKO:

Nasa je iz podatkov, zbranih med lanskim obletom Ganimeda sonde Juno, izdala "zvočni posnetek". Več tukaj."Gospod Musk bo še vedno gledal rdeči planet, ko se bomo mi z njega vračali," je o robotski misiji Mars Sample Return (Vrnitev vzorcev Marsa) dejal vodja družbe Airbus Space Jean-Marc Nasr. Musk je izziv sprejel.
Kitajska namerava v Tibetu postaviti astronomski observatorij, piše Šinhua. Kakšen, ni znano.Nadzorno središče za izstrelitev rakete SLS na misiji Artemis I je dobilo uradno potrditev pripravljenosti - več tukaj. Raketa ni pripravljena, ker je odpovedal računalnik enega od motorjev.


9. FOTO: Ščepec zvezd

NGC 1755. Foto: ESA/Hubble & NASA, A. Milone, G. Gilmore
NGC 1755. Foto: ESA/Hubble & NASA, A. Milone, G. Gilmore

Hubblova ekipa je ta teden izpostavila fotografijo zvezdne kopice NGC 1755, ki spominja na "ščepec soli na črnem prtičku". NGC 1755 je najbrž kroglasta zvezdna kopica. Nahaja se v Velikem Magellanovem oblaku, velika je 120 svetlobnih let.

Drugi slovenski viri za vesolje

Portal Vesolje.net
Portal v vesolje
Podkast Temna stran Lune (nova epizoda)
Revija Življenje in tehnika
Astronomska revija Spika
Revija Obramba
Agencija Tromba
Zavod Cosmolab


10. SKOK V ZGODOVINO: Prvi božič pri Mesecu

Na odpravi Apollo 8 so posneli tole ikonično fotografijo Zemljin vzhod (Earthrise). Foto: MMC RTV SLO
Na odpravi Apollo 8 so posneli tole ikonično fotografijo Zemljin vzhod (Earthrise). Foto: MMC RTV SLO

Na božični večer leta 1968 so ljudje prvič potovali okoli Lune. To je bila drzna odprava Apollo 8. Videoprenos iz vesoljskega plovila je prek televizijskih zaslonov spremljalo milijone ljudi. Posadka je javnosti brala verze iz Geneze (Svetega pisma).

"Povedali so nam, da bomo na božični večer imeli največje občinstvo, ki je kdaj koli poslušalo človeški glas. In edina navodila, ki smo jih prejeli od Nase, so bila: storite nekaj primernega," se je ob 40. obletnici spominjal poveljnik Frank Borman.

"Na prvih desetih verzih Geneze temelji veliko religij, ne samo krščanska. In ker je veliko ljudi sveta pripada drugim religijam, je bilo to primerno in tako je bilo," je o tem dejal član odprave Jim Lovell.

Videoposnetek:

Več o odpravi Apollo 8:

Kako je dandanes praznovati božič na Mednarodni vesoljski postaji? Posadka pove:


NA VIDIKU:

Ponedeljek, 23. december - Sojuz-2.1a - OneWeb