TikTok ima več kot milijardo uporabnikov po vsem svetu, od tega najmanj 125 milijonov v Evropi. Foto: Reuters
TikTok ima več kot milijardo uporabnikov po vsem svetu, od tega najmanj 125 milijonov v Evropi. Foto: Reuters

"Naše prvo podatkovno središče v Dublinu deluje in vanj smo že začeli seliti podatke evropskih uporabnikov," je sporočil TikTok, ki je marca letos napovedal nov evropski varnostni režim, znan tudi kot Project Clover.

TikTok je evropski podatkovni center prvič napovedal leta 2020, takrat so vrednost centra ocenili na 500 milijonov dolarjev.

Dve dodatni evropski podatkovni središči, eno prav tako na Irskem in drugo na Norveškem, bodo odprli do konca prihodnjega leta, je sporočila evropska vodja oddelka za zasebnost pri TokToku Elaine Fox.

"Ne čakamo, da bi naši evropski podatkovni centri začeli delovati. Pred časom smo že začeli privzeto shranjevati osebne podatke naših uporabnikov iz Evrope v posebnem varnem območju, znanem kot evropska enklava, ki začasno gostuje v ZDA," je še dejala Fox.

V Bruslju so uslužbencem odredili, naj odstranijo aplikacijo s službenih telefonov. Foto: Reuters
V Bruslju so uslužbencem odredili, naj odstranijo aplikacijo s službenih telefonov. Foto: Reuters

Nad varnostjo bo bedelo britansko podjetje

Za varnost podatkovnega središča bo skrbelo britansko podjetje za kibernetsko zaščito NCC Group, ki bo neodvisno preverjalo delo TikToka, vključno z revizijo pregleda podatkov, spremljanjem podatkovnih tokov in poročanjem o incidentih, poroča The Irish Times.

"Kot neodvisni ponudnik varnosti bo skupina NCC spremljala podatke, ki prihajajo v varno okolje in iz njega, da bi neodvisno preverila, ali lahko samo zaposleni z dovoljenjem dostopajo do omejenih vrst podatkov," je sporočil podpredsednik TikTokove javne politike za Evropo Theo Bertram. Izvajali bodo tudi stalne varnostne ocene podatkovnih baz in druge TikTokove infrastrukture.

EU s pomisleki glede dostopa kitajskih oblasti do podatkov

TikTok, ki je v lasti kitajskega podjetja ByteDance, želi z odprtjem podatkovnega središča v Evropi odgovoriti na skrbi Bruslja, da lahko do podatkov evropskih uporabnikov TikToka dostopajo kitajske državne ustanove. Pri TikToku so večkrat zanikali povezave s Pekingom in zagotovili, da so podatki uporabnikov varno shranjeni v podatkovnih središčih v Singapurju in ZDA.

Evropska komisija je februarja letos odločila, da morajo vsi njeni uslužbenci s svojih službenih telefonov odstraniti aplikacijo, sledilo je več evropskih držav, denimo Francija in Avstrija. Podoben ukrep je uvedlo tudi več zveznih držav v ZDA in tudi več podjetij.

V evropskih podatkovnih središčih bodo shranjeni podatki uporabnikov TikToka iz Evropskega gospodarskega območja (EEA), Združenega kraljestva in Švice, poroča nemška tiskovna agencija DPA.