Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Kdo bo zmagovalec, bo znano v prihodnjih tednih, nagrado bodo podelili na začetku novembra v Parizu.

"Profesor Uroš Ocepek se mi zdi zelo zanimiv profesor, ker nam v naloge postavlja zelo zanimive stvari, nas nauči in se postavi za vsakega dijaka." "Predvsem ima drugačen pristop, kako razlagati snov. Razlaga na bolj interaktiven način, sproti nam več pove in nam daje realne primere." "Po njegovem tonu glasu, kako nas pogleda in na lepši način vse razloži. Zato takoj razumeš," so o tem, kaj ga dela drugačnega od drugih učiteljev, o profesorju računalništva na Srednji tehniški in poklicni šoli Trbovlje pojasnjevali njegovi dijaki, ki so, kot sam pravi, zanj na prvem mestu.

"Predvsem se mi zdi pomembno, da dijakom učitelj prisluhne, da mogoče vidi, kaj so njihovi interesi, da tudi pokaže svojo človeško plat in da najdemo skupni imenovalec," je dejal Uroš Ocepek.

Uroš Ocepek, kandidat za najboljšega učitelja na svetu

Čeprav so njegove ure sproščene, od svojih dijakov zahteva veliko znanja, za reševanje težjih nalog jih motivira na poseben način: "Pogosto grem iz svoje kože, v smislu, da če naredijo neki izziv, jim pokažem in izpolnim obljubo. Tako sem bil pred leti oblečen v Pikachuja, ravno s tem namenom, da sem jih spodbudil."

Dr. Uki, kot mu pravijo, krize, v kateri se je v zadnjih letih znašlo šolstvo, ne vidi tako temno: "Srečujemo se z izzivi, razumljivo, generacije so drugačne, kot so bile pred leti, ampak se mi zdi, da če imamo vsi neko skupno misijo, da želimo otroku pomagati, potem najdemo pot."

Ocepek vidi še veliko prostora za izboljšanje, predvsem na strani države. "Zdi se mi tudi pomembno, da pri ključnih vprašanjih vključuje učitelje pri odločanju, pri spremembah šolstva. Zdi se mi, da pozabljajo na učitelje, da smo na neki način samo izvrševalci neke volje," je poudaril.

Z večjo vključenostjo in več promocije učiteljskega poklica tudi meni, da bi se več mladih odločalo za ta poklic.

Uroš Ocepek med 50 finalisti svetovnega izbora najboljšega učitelja