Zaradi pandemije covida-19 je bila trojica novih prebivalcev ISS-ja pred poletom en mesec v strogi karanteni. "Poleteli smo na najvarnejši kraj v vesolju," so se po pristanku pošalili prišleki, a takoj zatem resno dodali: "Dobro razumemo, da je ves svet prizadet z isto krizo."

Šest ur po vzletu z ruskega kozmodroma Bajkonur v Kazahstanu je vesoljsko plovilo Sojuz s trojico Christopher Cassidy, Anatolij Ivanišin in Ivan Vagner uspešno izvedlo manever združevanja z ISS-jem. Trojica je proti Mednarodni vesoljski postaji prvič poletela z raketo Sojuz 2.1 a, potem ko je ruska vesoljska agencija Roskozmos lani prenehala uporabljati rakete Sojuz FG.

Na ISS-ju se je trojica pridružila Američanoma Andrewu Morganu in Jessici Meir ter Rusu Olegu Skripočki. Prihodnji teden, 17. aprila, naj bi se Meirova in Skripočki vrnila na Zemljo.

Astronavti, ki naj bi na ISS-ju preživeli 196 dni, se pred poletom preventivno niso smeli v živo posloviti od svojcev, ki tokrat niso smeli priti v Bajkonur. 50-letni Cassidy je priznal, da je astronavtom hudo, ker se niso mogli posloviti.

"Počutimo se odlično," je na novinarski konferenci na daljavo v sredo sporočil Cassidy. Novinarji v izstrelišče Bajkonur zaradi ukrepov v zvezi s pandemijo niso imeli dostopa, celotna izstrelitev pa je bila pospremljena z veliko manj medijskega odziva kot pretekle odprave.

Mednarodna vesoljska postaja – eden redkih primerov skupnega dolgoletnega sodelovanja med Rusijo in ZDA – pluje v orbiti nad Zemljo že od leta 1998, v svojih 388 kubičnih metrih prostora pa lahko hkrati biva ravno šest ljudi, kot jih bo zdaj en teden.