Foto: Reuters
Foto: Reuters

Osrednji del prokitajskega omrežja je predstavljalo 23.750 zelo aktivnih računov, medtem ko je še približno 150.000 dodatnih računov prispevalo k širjenju njihovih vsebin na spletu, je v četrtek sporočil Twitter. Oba med seboj povezana niza računov so, kot navajajo, prestregli v zgodnji fazi in sta imela še malo sledilcev.

Omrežje s sedežem na Kitajskem je po ugotovitvah podjetja povezano z operacijo, ki so jo skupaj s Facebookom in YouTubom razkrili avgusta lani. Takrat je šlo zlasti za širjenje vsebin v povezavi s političnimi razmerami v Hongkongu.

Bruselj: Kitajska in Rusija v ozadju velikega vala neresnic o covid-19

"V splošnem je bilo to celotno omrežje vpleteno v različna manipulativna in usklajena dejanja. Tvitali so v glavnem v kitajskem jeziku in širili geopolitična sporočila, naklonjena Komunistični partiji Kitajske, in obenem objavljali zavajajoča sporočila o politični dinamiki v Hongkongu," je v blogu podjetja zapisal Twitter.

Odstranili 7300 računov, povezanih s Turčijo

Enaka usoda je doletela nekaj več kot 1000 računov, povezanih s propagando v Rusiji, na katerih so med drugim tarča napada politični oporečniki. Iz podobnega razloga so prav tako odstranili več kot 7300 računov, povezanih s Turčijo.

Twitter si s svojega omrežja prizadeva odstraniti uporabniške račune zlasti lažne in pod nadzorom spletnih robotov , ki širijo propagando ali vsiljena sporočila.

Nedavno se je podjetje zapletlo tudi v spor z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom, ki Twitter uporablja kot svoj glavni komunikacijski kanal. Podjetje je namreč nekaterim njegovim objavam dodalo povezavo na dejstva, kar je Trumpa vznejevoljilo.