Pri zdravljenju opeklin morda ne bo več potrebna presaditev pacientove zdrave kože, ki pusti še več brazgotin. Foto: Reuters
Pri zdravljenju opeklin morda ne bo več potrebna presaditev pacientove zdrave kože, ki pusti še več brazgotin. Foto: Reuters
Raziskave so pokazale spodbudne rezultate. Foto: EPA

Ugotovili so, da se umetna koža veliko bolje spoji s pravim človeškim tkivom kot drugi nadomestki, ki so jih preizkušali v preteklosti. Prav zato znanstveniki upajo, da bo kmalu postala alternativa pri presaditvah kože. Trenutno je namreč najboljši način zdravljenja hudih opeklin in velikih ran, da pacientu vzamejo kožo z zdravih delov telesa in jo presadijo na poškodovano mesto.

Med testiranjem so šestim zdravim prostovoljcem izrezali ovalni košček kože in jo zamenjali s kožo, ki so jo razvili v laboratoriju. Po 28 dneh je bila umetna koža še vedno nespremenjena, rana se je zacelila in pustila le majhno brazgotino.

Umetna koža je sestavljena iz vlaken proteina, ki celi rane, in nekaterih drugih snovi človeških celic, ki jih telo uporablja za tvorbo novega tkiva. Natančno so posnemali proces, ko telo tvori novo kožo, ter dodali še eno beljakovino, ki kožo učvrsti. Znanstveniki menijo, da prav zaradi čvrstosti ta umetna koža lahko prestane spremembe, ki nastanejo med celjenjem.

Pojavila so se že nasprotna mnenja, da majhnih poškodb na zdravih pacientih ni težko pozdraviti, pravi test pa bo umetna koža prestala šele, ko jo bodo preizkusili na resničnih in obsežnh opeklinah. Potrebne bodo še nadaljnje raziskave, ali je ta novi način zdravljenja res boljši od do zdaj znanih.