Walter Cunningham leta 1999. Foto: Reuters
Walter Cunningham leta 1999. Foto: Reuters

Cunningham je bil eden od treh astronavtov na krovu misije Apollo 7 leta 1968. Med misijo, ki je pripravila teren za pristanek na Luni, je Cunningham pilotiral lunarni modul. Kot civilist je sodeloval v posadki s kapitanom mornarice Walterjem Schirrom in majorjem zračnih sil Donnom Eiselejem.

Nasa je potem opravila še nekaj poletov, dokler ni z misijo Apollo 11. julija 1969 na Luni pristal modul z Neilom Armstrongom in Buzzom Aldrinom.

Cunningham se je Apolla 7 spomnil na dogodku leta 2017 v Kennedyjevem vesoljskem središču in dejal, da jim je omogočil premagovanje vseh ovir, ki so jih imeli po požaru Apolla 1 leta 1967, in da je postal najdaljši in najuspešnejši testni polet do takrat.

Cunningham se je rodil v Crestonu v Iowi, srednjo šolo je končal v Kaliforniji, leta 1951 pa je vstopil v mornarico in služil kot pilot v korejski vojni. Pozneje je na univerzi v Los Angelesu končal študij, magisterij in doktorat. Pred zaposlitvijo pri Nasi je delal pri korporaciji Rand kot znanstvenik.

Po upokojitvi leta 1971 je Cunningham delal v inženirstvu, podjetništvu in investiranju ter postal javni govornik in radijski voditelj. O svoji karieri in času, ko je bil astronavt, je napisal knjigo spominov The All-American Boys.