Foto: Reuters
Foto: Reuters

Raketa Falcon 9 podjetja SpaceX je ob 11.12 po krajevnem času oziroma ob 17.12 po srednjeevropskem proti 1,5 milijona kilometra oddaljenemu cilju v soseščini Webbovega vesoljskega teleskopa ponesla dve toni težek teleskop. Do tja bo potreboval mesec dni, potem pa bosta minila še dva meseca do začetka raziskovalne misije, ki bo trajala šest let.

Z njegovo pomočjo bodo znanstveniki opazovali temno energijo in temno snov, dve slabo raziskani sili, ki sta ključni za delovanje vesolja. Temna snov drži skupaj galaksije, temna energija pa povzroča širjenje vesolja. Skupaj predstavljata približno 95 odstotkov vesolja.

"Tako sem vzhičen in vznemirjen, da vidim zdaj to misijo v vesolju, da je na poti," je dejal direktor Evropske vesoljske agencije Josef Aschbacher.

Evklid, poimenovan po grškem matematiku, bo prečesal več milijard galaksij, ki pokrivajo več kot tretjino neba. Znanstveniki upajo, da bodo s pomočjo Evklidovega raziskovanja dobili vpogled v temno energijo in temne snovi, ki tvorijo večino vesolja. Znanstveniki predvidevajo, da zvezde in planeti predstavljajo le pet odstotkov vesolja, preostalo je "še vedno skrivnost in uganka, ogromno polje, za katero upamo, da nam bo misija pomagala pri preboju", je po poročanju AP-ja dejala znanstvena direktorica Evropske vesoljske agencije Carole Mundell.

Misija je ocenjena na 1,4 milijarde evrov. Evklid bo pripravljal tridimenzionalno karto vesolja, z opazovanjem oddaljenih galaksij pa bodo znanstveniki lahko videli stvari, kot so bile v času pred desetimi milijardami let. Toliko časa namreč potrebuje svetloba, da od njih pride do Zemlje.

Sprva bi morala Evklida v vesolje ponesti ruska raketa Sojuz iz Francoske Gvajane, a so se zaradi ruske invazije v Ukrajini odnosi med evropsko in rusko vesoljsko agencijo prekinili in vskočilo je ameriško podjetje SpaceX.