"To partnerstvo bo pospešilo predvsem razvoj superračunalnika Vega, ki bo lahko tako še uspešneje podpiral prebojne raziskave na področju umetne inteligence in širše," je ob podpisu dejal minister Andrijanič. Foto: Vlada RS

Sporazum o strateškem sodelovanju med vladno službo za digitalno preobrazbo in ameriško družbo NVIDIA bo podlaga za skupno sodelovanje pri krepitvi infrastrukture umetne inteligence v Sloveniji. Na tem področju postaja Slovenija ena od gonilnih sil, k čemur je prispeval tudi eden najzmogljivejših superračunalnikov HPC Vega, ki domuje v prostorih Inštituta informacijskih znanosti, je ob podpisu na Inštitutu informacijskih znanosti dejal minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič.

S tem sodelovanjem bo NVIDIA, ki ima podobna partnerstva tudi z Italijo, Luksemburgom in Finsko, podprla razvoj ekosistema umetne inteligence v Sloveniji, spodbujala nove IKT-talente in jim omogočala konkurenčna delovna okolja znotraj umetne inteligence. Po mnenju ministra je sporazum dokaz, da "merimo visoko in razmišljamo strateško". Kot je spomnil, je Slovenija v samem evropskem vrhu, ko gre za število raziskovalcev na tem področju na prebivalca.

"Veseli me, da je družba NVIDIA prepoznala naš izjemen potencial in da bo v okviru sklenjenega partnerstva načrtno vlagala v razvoj slovenskega znanja, tehničnih zmogljivosti in kadrov na tem strateškem področju. To partnerstvo bo pospešilo predvsem razvoj superračunalnika Vega, ki bo lahko tako še uspešneje podpiral prebojne raziskave na področju umetne inteligence in širše," je dejal Andrijanič.

Pomembno je tudi vlaganje v Unescov mednarodni raziskovalni center za umetno inteligenco, ki deluje v okviru Instituta Jožef Stefan, je dodal minister. Kot je poudaril, sklenjeno partnerstvo vključuje tudi brezplačne učne programe na področju umetne inteligence za slovenska zagonska podjetja in mlade. S tem želijo spodbuditi razvoj nove generacije vrhunskih znanstvenikov, inovatorjev in podjetnikov.

Evans: Umetna inteligenca bo v prihodnjem desetletju spremenila življenje

Kot je povedal direktor za superračunalništvo in umetno inteligenco v družbi NVIDIA Rod Evans, bo umetna inteligenca v prihodnjem desetletju spremenila življenje vsakega človeka na Zemlji. S podpisom današnjega partnerstva pa se bo Slovenija lahko pridružila skupini vodilnih držav pri določanju svoje poti v prihodnje in ustvarjanju največjih koristi za svojo skupnost.

Superračunalnik Vega, ki ga poganjajo grafične kartice A100 NVIDIA, v prostorih inštituta Izum omogoča znanstvenikom, raziskovalcem in študentom, da za spodbujanje znanstvenega preboja uporabijo najnovejšo tehnologijo, je še dodal Evans.

Superračunalnik Vega. Foto: Vlada RS
Superračunalnik Vega. Foto: Vlada RS

Največji izziv na področju umetne inteligence je kader

Direktor Instituta informacijskih znanosti Izum Aleš Bošnjak pa je dejal, da lahko Slovenija s sodelovanjem z visokotehnološkimi podjetji, kot je NVIDIA, bistveno pridobi in izkoristi vse svoje potenciale. "Vsi se zavedamo, kako strateško pomembno je za Evropo področje strojnega učenja in umetne inteligence, pa tudi na splošno področje superračunalništva. Zato smo lahko veseli, da je Izum del te zgodbe. Želimo si podporo tudi v prihodnosti, predvsem na kadrovskem področju, saj se je prav to področje izkazalo kot največji izziv pri izvedbi projektov. Strokovnjakov na področju superračunalništva je le peščica," je dejal Bošnjak.

Pozdravil je tudi prizadevanja za pripravo novih formalnih izobraževalnih programov v smeri superračunalništva. Meni, da so vlaganja v inovacije in razvojno-raziskovalne dejavnosti ključnega pomena za slovensko in celotno evropsko gospodarstvo, zato da bomo lahko še pogumneje zrli v prihodnost.

Družba NVIDIA je z 21 tisoč zaposlenimi po vsem svetu vodilni svetovni ponudnik najnaprednejših čipov in programske opreme na področju umetne inteligence in z njo povezanega visoko zmogljivega računalništva.