Minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič je poudaril, da je digitalna vključenost vseh delov družbe prednostna naloga njegove vladne službe. Foto: STA/Evropska akademija znanosti in umetnosti
Minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič je poudaril, da je digitalna vključenost vseh delov družbe prednostna naloga njegove vladne službe. Foto: STA/Evropska akademija znanosti in umetnosti

"Digitalna preobrazba zahteva družbeno in humanistično spoznanje za vzpostavitev ravnotežja med hitrim tehnološkim in družbenim razvojem ter solidarno pravičnostjo," je v uvodu mednarodne znanstvene konference Za človeka gre dejal predsednik Mariborske univerze Alma Mater Europaea Ludvik Toplak.

Dogodek, ki ga poleg Alma Mater gosti še Evropska akademija znanosti in umetnosti, poteka pod pokroviteljstvom predsednika Boruta Pahorja. Predsednik je v nagovoru opozoril, da letošnje srečanje poteka v času, ko si velik del človeštva zastavlja predvsem vprašanje, ali medsebojnih nesoglasij res ne znamo reševati drugače kot z nasiljem in celo vojno.

"Smo živeli v utvari, ko smo mislili, da smo z razvojem znanosti in tehnologije, pa seveda umetnosti in kulture, tudi ljudje napredovali tako, da znamo vse medsebojne odnose urediti na miren način? Etični izzivi digitalne transformacije so bili še pred mesecem eno pomembnejših vprašanj, zdaj pa se zdi, da moramo najprej odgovoriti na zgornje vprašanje. Če bomo našli pravi odgovor nanj, bo šlo laže tudi z vsemi drugimi," je poudaril Pahor.

Po besedah predsednika Evropske akademije znanosti in umetnosti Klausa Mainzerja so najpomembnejši akademiki in strokovnjaki v mednarodnem prostoru prepričani, da digitalizacija močno vpliva na življenje in bo v prihodnosti preoblikovala celostna področja družbe.

O življenju v novi postindustrijski dobi je spregovoril podpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič. "Vidimo številne mega trende, ki se dogajajo okoli nas, kot so podnebne spremembe, vse večji pritisk na demokracijo in vrednote, premiki v demografiji in izzivi svetovnega reda, ki jih kaže grozljiva ruska invazija na Ukrajino," je dejal. Po njegovih besedah bo polovica sedanjih delovnih mest na svetovni ravni v prihodnosti avtomatiziranih s precejšnjimi razlikami v državah in sektorjih, hkrati pa se bo pojavilo veliko novih delovnih mest, vključno z zelenimi.

Minister Andrijanič napoveduje preboj med najbolj digitalno vključujoče družbe

Kot osrednji gost se je uvodnega dne konference udeležil minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič. Poudaril je, da je digitalna vključenost vseh delov družbe prednostna naloga njegove vladne službe, ki bo z realizacijo največjega programa digitalnega opismenjevanja Slovenijo popeljala med najbolj digitalno vključujoče družbe v Evropi na lestvici digitaliziranosti in gospodarstva.

"Etični vidiki digitalne preobrazbe so v ospredju prav v času trenutne vojne v Ukrajini. Vesel sem, da bo Evropa na tem področju nastopila skupaj z vzpostavitvijo evropskega kibernetskega ščita," je poudaril. Spomnil je še, da je Slovenija lani napredovala na evropski lestvici digitaliziranosti, ostaja pa želja, da do konca desetletja postane ena od petih najnaprednejših držav na tem področju.

Na demografske spremembe, ki so sicer manj vidne in vpadljive, vendar močno vplivajo na človeka in družbo, pa je opozorila podpredsednica Evropske komisije in komisarka za demokracijo in demografijo Dubravka Šuica.

Na konferenci, ki bo trajala do naslednjega petka, se bo zvrstilo 60 panelov in okroglih miz z več kot 250 sodelujočimi na področjih zdravja, medicine, socialne gerontologije, socialnega dela, prava, izobraževanja, psihologije, psihoterapije, komunikacije, arhivistike, informatike, filozofije in humanistike.