Foto:
Foto:
Sojuz
Sojuz bo kmalu postal edini način prevoza na ISS. Foto: Reuters

Nekdanji bruhalec ognja in ustanovitelj cirkuškega imperija Cirque do Soleil je za pot v vesolje in na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) odštel več kot 35 milijonov dolarjev. Na poti ga spremljata ruski kozmonavt Maksim Surajev in ameriški astronavt Jeffrey Williams.

Vesoljski raketoplan Sojuz so izstrelili z ruskega raketnega izstrelišča Bajkonur v Kazahstanu in tričlanska posadka bo na ISS predvidoma prispela v petek. Laliberte je sedmi človek, ki se je na svoje stroške podal v vesolje, vendar se v nasprotju s prejšnjimi vesoljskimi turisti za avanturo ni odločil iz zanimanja za znanost.

"Sem umetniška oseba in ustvarjalec. Nisem znanstveni tip. Nisem inženir," je dejal 50-letnik, ki se je iz akrobata prelevil v uspešnega podjetnika in v 80. letih prejšnjega stoletja ustvaril svetovni cirkuški imperij. Sam upa, da bo med 12-dnevno avanturo nasmejal preostala člana posadke.

Predstava v vesolju
Laliberte je s seboj vzel devet rdečih nosov in bo 9. oktobra v vesolju organiziral "poetično družbeno" predstavo, v kateri bo sodelovalo 14 mest na Zemlji, med gostujočimi znanimi osebnostmi pa bodo tudi nekdanji ameriški podpredsednik Al Gore in irski poprock pevec Bono.

Namen predstave je ozaveščanje o pomembnosti dostopa do pitne vode za vse ljudi na svetu. Dogodek bo mogoče spremljati v neposrednem prenosu na spletni strani www.onedrop.org.

V prihodnosti bodo možnosti za turistične obiske vesoljske postaje verjetno vse redkejše, saj se bo prihodnje leto upokojila flota ameriških raketoplanov, kar pomeni, da bo Sojuz postal edino vesoljsko plovilo za pot na ISS, ki ga bodo morali uporabljasti astronavti.