Evropska komisija želi z različnimi dogodki mladim vzbuditi zanimanje za poklic raziskovalca. Foto: TV Slovenija
Evropska komisija želi z različnimi dogodki mladim vzbuditi zanimanje za poklic raziskovalca. Foto: TV Slovenija

V Sloveniji so dogodki potekali pod okriljem projektov Znanost za vse, ki ga koordinira Univerza v Mariboru v sodelovanju z Univerzo na Primorskem in Univerzo v Novi Gorici, ter Noč ima svojo moč, ki ga koordinira Ustanova Hiša eksperimentov v sodelovanju z Institutom Jožefa Stefana, Kemijskim inštitutom, Nacionalnim inštitutom za biologijo, Tehniškim muzejem Slovenije ter Geološkim zavodom Slovenije.

V sklopu evropskega projekta so potekali znanstveni festivali v Ljubljani, Ajdovščini, Novem mestu in Ravnah na Koroškem, raziskovalni dnevi v osnovnih in srednjih šolah, predavanja in delavnice v knjižnicah, domovih za starejše in muzejih, vrata pa bodo odprle tudi raziskovalne in kulturne ustanove. Nekateri dogodki so bili dostopni tudi po spletu.

Noč raziskovalcev

"Organizirali bomo privlačne eksperimente, delavnice, demonstracije, razstave, nagradne igre in kvize ter tako poskušali čim bolje približati raziskovalno delo laičnemu občinstvu, predvsem mladim, ki jih želimo navdušiti za poklic raziskovalca in v njih spodbuditi zanimanje za študij posameznih vsebin," je na novinarski konferenci v sredo povedal prorektor za znanstvenoraziskovalno dejavnost Univerze v Mariboru Zoran Ren.

Evropska noč raziskovalcev se vsako leto dogaja na pobudo Evropske komisije, ki zanjo nudi sredstva. Tako je tudi letos financirana iz okvirnega programa za raziskovanje in tehnološki razvoj Obzorje 2020, programa Marie Sklodowska-Curie. Letos hkrati poteka v 29 državah vključno s Slovenijo.