Zasloni bodo kmalu postali precej bolj interaktivni. Foto: MMC RTV SLO
Zasloni bodo kmalu postali precej bolj interaktivni. Foto: MMC RTV SLO

"Vsak zaslon lahko spremenimo v 3D-zaslon na dotik," je pojasnil Anup Čathot, eden izmed trojice v münchenskem podjetju Ubi Interactive, piše Ars Technica. Njihov sistem uporablja senzor Microsoftovega Kinecta, ki navaden zaslon spremeni v večdotični zaslon, s katerim lahko upravljate predstavitve, spletne strani in igre.
Deluje na zaznavanju gibanja in kamerah za globinsko zaznavanje, s čimer lahko sledi smeri, v katero je uperjen uporabnikov prst in v kateri smeri drsi po površini. Tudi preizkusi v živo, ki so jih izvedli na spletnem portalu Wired, so pokazali, da zadeva ni iz trte izvita, temveč gladko deluje tudi v resnici.
Zaradi kompatibilnosti z vgrajeno programsko opremo Windowsov za zaslone na dotik rešitev Ubi Interactiva deluje s katero koli aplikacijo na osebnem računalniku. Senzor je tako dobro kalibriran, da natančno ve, koliko je vaš prst oddaljen od zaslona.
Dotik pomeni klik, ko pa se zaslona ne dotikate, pa to pomeni drsenje kazalnika. Programska oprema bo stala okoli 400 evrov, za rešitev pa se že zanimajo oglaševalci, ki bi s tem lahko dodali interaktivnost svojim oglasom, precej možnosti uporabe pa ustanovitelji vidijo tudi v izobraževanju.