Opazovalnica El Sauce, v okviru katere bo deloval slovenski teleskop. Foto: Obstech
Opazovalnica El Sauce, v okviru katere bo deloval slovenski teleskop. Foto: Obstech

Teleskop bo stal na odlični lokaciji na observatoriju Obstech - Observatorio El Sauce na jugu puščave Atacama na nadmorski višini 1.560 metrov, v kraju z morda najboljšimi opazovalnimi razmerami na svetu, kjer stojijo tudi veliki svetovni observatoriji, kot so Gemini South, CTIO, La Silla, Las Campanas in drugi.

Projekt bo v prvi vrsti namenjen študentom študijske smeri Fizika in astrofizika na novogoriški univerzi, del opazovalnega časa na teleskopu pa bo na voljo tudi dijakom, ki bodo v projektu pridobivali praktične izkušnje z astronomskimi opazovanji in raziskovalnim delom, je pojasnila astrofizičarka z Univerze v Novi Gorici Andreja Gomboc, ki je skupaj z Matejem Mihelčičem iz revije Spika zasnovala projekt.

Teleskop trenutno še testirajo v Sloveniji, na začetku aprila pa ga bodo odpeljali v Čile. "Pomembno je, da ga tukaj testiramo, saj ga bo pozneje veliko zahtevneje popravljati. Teleskop bo namreč daljinsko voden in upravljan, zato mora vse delovati brezhibno," je dejala Andreja Gomboc.

Širše območje. Foto: Obstech
Širše območje. Foto: Obstech

Prednost projekta je po besedah astrofizičarke v lokaciji v Čilu na njej je zelo malo svetlobnega onesnaženja in omogoča veliko opazovalnega časa, saj se ponaša z več kot 300 jasnimi nočmi na leto. Poleg tega pa jim bo teleskop, v primerjavi z večjimi, profesionalnimi teleskopi, kjer je opazovalni čas zelo omejen, ves čas na voljo.

Ena od prednosti lokacije v Čilu je po besedah astrofizičarke časovna razlika glede na Slovenijo, zaradi katere bodo lahko študenti in dijaki v začetnih fazah, ko se bodo še učili uporabljati teleskop, neposredna opazovanja izvajali v našem dopoldanskem času, ko je v Čilu še noč, torej v času rednega šolskega dela.

Ker so observatorij in vsa opazovalna oprema popolnoma avtomatizirani in omogočajo preprosto upravljanje iz Slovenije, si bodo študenti lahko privoščili tudi zahtevnejše projekte, ki zahtevajo veliko opazovalnega časa. "Če želite s klasičnim teleskopom spremljati zvezdo dva meseca, morate biti budni vsako noč in zvezdo večkrat na noč posneti, kar je ob rednem študiju naporno. Če pa je teleskop računalniško voden, sam poskrbi za posnetke, medtem ko mi spimo," je ponazorila Gomboc.

Študenti bodo s pomočjo teleskopa pridobili izkušnje z astrofotografijo, merili bodo tudi svetlost zvezd, njihovo spreminjanje in opazovali eksoplanete. V prihodnje pa si želijo teleskopu priključiti tudi spektroskop, s katerim bodo lahko opazovali spektre zvezd ter določali njihovo temperaturo, je pojasnila Gomboc.

Glavne znanstvene raziskave bodo po besedah astrofizičarke še vedno potekale na drugih, večjih teleskopih in satelitih. Bo pa teleskop zanimiv tudi za raziskave svetlih astrofizikalnih tranzientov, kot so supernove, izbruhi sevanja gama, dogodki gravitacijskih valov, raztrganje zvezd v bližini črnih lukenj, s katerimi se veliko ukvarjajo na novogoriški univerzi.

Projekt GoChile financirata novogoriška univerza in revija Spika, pri zagotavljanju opreme pa so jim pomagala tudi podjetja iz Italije. V prihodnje si želijo za projekt pridobiti tudi sponzorska sredstva in podporo ministrstva.

Observatorij El Sauce je zgradilo podjetje ObsTech, na njem pa je postavljeno 35 različnih teleskopov za astrofotografijo in znanstvena opazovanja. Ozračje na območju observatorija je tako suho in mirno, da omogoča razločiti podrobnosti na nebu, ki so manjše od ene ločne sekunde (1/3600-tinke kotne stopinje).