Triglav. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Triglav. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Bazna postaja se napaja s pomočjo sončnih celic, vetrne energije in agregata. Kot so ob tem poudarili v A1, so obenem dosegli cilj, ki so si ga zastavili za letošnje leto, in z omrežjem 5G zdaj pokrivajo 60 odstotkov prebivalcev Slovenije.

Za prihodnje leto načrtujejo nadaljnjo širitev omrežja 5G, osredinili se bodo predvsem na kraje z več kot 1000 prebivalci. Cilj je do konca leta 2025 z omrežjem 5G pokrivati 98 odstotkov prebivalcev. Ob tem sicer velja omeniti, da številna manjša in od večjih krajev oddaljena naselja še vedno niso pokrita niti z osnovnim mobilnim medmrežjem, kot kažejo tudi podatki Akosa (Agencija za telekomunikacijska omrežja in storitve).

Pokritost z mobilnim omrežjem v Sloveniji. Marsikje – tudi v naseljenih območjih – še ostajajo t. i. bele lise. Foto: AKOS
Pokritost z mobilnim omrežjem v Sloveniji. Marsikje – tudi v naseljenih območjih – še ostajajo t. i. bele lise. Foto: AKOS

V A1 v sporočilu za javnost še dodajajo, da skupaj s širitvijo omrežja pete generacije povečujejo in zagotavljajo zmogljivosti, ki bodo podpirale veliko rast mobilnega medmrežnega prometa. Uporabniki trenutno v povprečju prenesejo do 30 odstotkov več podatkov kot pred enim letom, ugotavljajo.

Sorodna novica Življenje brez mobilnega signala in interneta

Trenutno se prek 5G-omrežja prenese desetina vseh podatkov, po predvidevanjih A1 pa naj bi se do konca leta prek omrežja pretočila več kot polovica mobilnih podatkov.

Rast pretoka podatkov po eni strani pripisujejo večji ponudbi naprav, ki podpirajo tehnologijo 5G. Te trenutno predstavljajo 90 odstotkov prodaje vseh naprav. Po drugi strani pa je večji pretok porabe posledica vključitev dodatnih storitev za ogled in poslušanje pretočnih vsebin v ponudbo.