Foto: EPA
Foto: EPA

"Na podlagi naše odredbe ni mogoče odobriti novih naprav Huawei ali ZTE," je na Twitterju zapisal komisar ameriške komisije za komunikacije (FCC) Brendan Carr in opozoril, da je to prvič v zgodovini komisije, da je bila odobritev novih naprav prepovedana zaradi skrbi za nacionalno varnost. Obstaja pa tudi možnost, da bi FCC preklical odobritve že obstoječim napravam podjetij.

Poleg podjetij Huawei in ZTE odredba zadeva tudi naprave podjetij Hytera Communications, Hangzhou Hikvision Digital Technology in Dahua Technology. Nobena nova oprema teh podjetij ne bo odobrena, "če ne zagotovijo FCC-ju, da se oprema ne bo uporabljala za javno varnost, varnost vladnih objektov in druge namene nacionalne varnosti", je še dodal Carr.

ZDA že dalj časa obtožujejo Huawei tesnih povezav s kitajskimi oblastmi. Delovanje podjetja še naprej trpi zaradi odločitev nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je omejil njihovo poslovanje v ZDA.

ZDA, Velika Britanija, Japonska in nekatere druge države so podjetju zaradi domnevnih varnostnih groženj že prepovedale sodelovanje v gradnji omrežij 5G.

Skupno izjavo o varnosti omrežij 5G je z ameriškim kolegom Mikom Pompeom leta 2020 v Sloveniji podpisal tudi nekdanji zunanji minister Anže Logar. Kot je takrat poudaril Pompeo, je namen izjave v tem, da pri gradnji teh omrežij ne bi mogla sodelovati podjetja, ki "niso vredna zaupanja". Čeprav izjava o tem ne govori izrecno, je jasno, da je bila uperjena predvsem proti Huaweiu.

Administracija aktualnega predsednika Joeja Bidna še naprej izvaja pritisk na kitajskega tehnološkega giganta, med drugim z zakonom o čipih, ki ogroža Huaweiev dostop do svetovnih dobavnih verig čipov.