Zvezdasta sipina v Maroku. Foto: Reuters
Zvezdasta sipina v Maroku. Foto: Reuters

Omenjene sipine najdemo v Afriki, Aziji in Severni Ameriki in celo na Marsu, a strokovnjakom do zdaj nikdar ni uspelo določiti, kdaj točno so nastale. A zdaj so odkrili, da se je sipina Lala Lallia v Maroku oblikovala pred 13.000 leti. Zvezdaste sipine se oblikujejo z nasprotnimi vetrovi, ki menjajo smer. Zaradi tega se njihova oblika in višina neprestano spreminjata ter lahko “potujejo” po puščavi, poroča BBC.

Razumevanje njihove starosti pomaga znanstvenikom razumeti te vetrove in razbrati podnebje tistega časa, je povedal profesor Geoff Duller z valižanske univerze v Aberystwythu, ki je objavil raziskavo s profesorjem Charlesom Bristowom z univerze Birkbeck v Londonu.

Lala Lallia (berbersko ime za najvišjo sveto točko) je v “peščenem morju” Erg Chebbi na jugovzhodu Maroka. Sipina je 100 metrov visoka in 700 metrov široka. Po začetnem nastanku je za približno 8000 let prenehala rasti, nato pa se je v zadnjih nekaj tisoč letih hitro širila, so ugotovili.

"Te ugotovitve bodo verjetno presenetile veliko ljudi, saj lahko vidimo, kako hitro se je ta ogromna sipina oblikovala in da se premika po puščavi približno 50 centimetrov na leto," je dodal Duller.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Analize peščenih zrnc v temnici

Znanstveniki so za določitev starosti zvezdaste sipine uporabili tehniko, imenovano luminiscenčno datiranje, s pomočjo katere lahko izračunajo, kdaj so bila zrna peska nazadnje izpostavljena dnevni svetlobi. Vzorce peska so iz Maroka odvzeli v temi in zrnca analizirali v laboratoriju pri šibki rdeči svetlobi, podobno kot v staromodni temnici za razvijanje fotografij.

Kot je pojasnil Duller, lahko peščena zrna v pesku razumemo kot “majhne akumulatorske baterije”. V svojih kristalih namreč hranijo energijo, ki izvira iz radioaktivnosti v naravnem okolju. Dlje ko je pesek zakopan, več radioaktivnosti je izpostavljen in več energije se v njem nabira. To energijo lahko nato zaznajo v laboratoriju s pomočjo omenjene tehnike in določijo starost zrnc.

“V naši temnici vidimo svetlobo teh peščenih zrnc. Svetlejša kot je svetloba, starejša so zrna sedimenta in dlje časa je minilo, odkar so bila zakopana,” je povedal Duller.

Podobno sipino velikanko, kot je Lala Lallia, najdemo še v Koloradu – Star Dune je visoka 225 metrov in je najvišja peščena sipina v ZDA.

Vzpenjanje na te sipine ni lahek podvig. "Ko se vzpenjaš po njih, narediš dva koraka naprej in zdrsneš enega nazaj. Ampak je vredno – z vrha so naravnost čudovite," je še povedal Duller.